Un înalt responsabil al serviciului de informaţii ucrainean (SBU) a fost demis în urma punerii ilegale sub ascultare a jurnaliştilor unui site de investigaţii, transmit marţi, 6 februarie, AFP şi Reuters, citând surse din cadrul serviciului.

În luna ianuarie, autorităţile ucrainene anunţaseră deschiderea unei anchete privind ”punerea sub ascultare şi înregistrarea video ilegale” a jurnaliştilor de la Bihus Info, cunoscut în Ucraina pentru anchetele sale anticorupţie.

Cazul a provocat reacţii inclusiv la vârful statului, preşedintele Volodimir Zelenski declarând că ”orice presiune asupra jurnaliştilor este inacceptabilă”.

”Şeful departamentului SBU pentru protecţia statului, Roman Semencenko, a fost demis din cauza supravegherii redacţiei Bihus Info”, a indicat pentru AFP o sursă din cadrul SBU, vorbind sub acoperirea anonimatului.

Potrivit sursei, decizia de demitere a fost luată de şeful SBU şi validată de preşedintele Zelenski.

Puţin mai devreme luni, SBU a emis un comunicat în care afirma că a luat ”deciziile adecvate în materie de personal”, justificând în acelaşi timp ascultările prin faptul că ”anumiţi angajaţi ai Bihus Info figurau printre clienţii unor traficanţi de droguri”.

Redacţia Bihus Info a denunţat o ”operaţiune specială ruşinoasă” a SBU care a implicat mai mult de 30 persoane, după aproape doi ani de la declanşarea invaziei ruse.

În ianuarie, Bihus Info a recunoscut că unii dintre cameramanii săi consumaseră ”substanţe ilegale” la o petrecere de Anul Nou, de la care au fost publicate înregistrări sonore şi video pe YouTube.

Bihus Info a dezvăluit, de asemenea, că echipa sa fusese pusă sub ascultare timp de mai multe luni, vizate fiind mai ales telefoanele mobile. (sursa)

Articolul precedentPermisul anulat pe viață pentru șoferii beți sau drogați care provoacă accidente cu morți. Proiectul, adoptat de Senat
Articolul următorJumătate din țară, sub avertizare Cod galben. Anunțul de ultimă oră al meteorologilor