Mircea Geoană, acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. În 72 din cele 279 de pagini a preluat informații din rapoarte semnate de doi președinți americani – PressOne.


Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, potențial candidat la alegerile prezidențiale din acest an, a plagiat prin traducere în lucrarea sa de doctorat, denumită „Evoluții în zona Atlanticului de Nord. Concluzii pentru integrarea României în structurile euroatlantice”, pe care a susținut-o în 2005, la Academia de Studii Economice (ASE), sub coordonarea profesorului Gheorghe Dolgu, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan într-o investigație publicată de PressOne.

Jurnalista Emilia Șercan spune că a descoperit conținut plagiat, sub formă de text, grafice și tabele, în 78 din cele 279 de pagini ale tezei de doctorat a lui Mircea Geoană. Iar din cele 78 de pagini, în 72 există conținut plagiat din trei rapoarte pe care foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush le-au prezentat Congresului SUA.

Este vorba despre trei rapoarte emise de Administrația Prezidențială a SUA, toate denumite Economic Report of the President (Raportul Economic al Președintelui) – primul prezentat în februarie 1999, de Bill Clinton, iar celelalte două, în februarie 2002 și februarie 2003, de președintele George W. Bush.

Emilia Șercan afirmă că documentele oficiale ale Președinției americane au fost plagiate de Mircea Geoană prin traducere, acestea nefiind citate în texul tezei sale de doctorat și nici menționate în bibliografie.

Pe lângă cele 279 de pagini de conținut ale lucrării, teza secretarului general adjunct al NATO conține și 278 de pagini de anexe, jurnalista precizând că a descoperit conținut plagiat în cel puțin 9 pagini din Anexa nr. 2, în urma unei verificări aleatorii.

Investigația publicată de PressOne arată și că, deși titlul lucrării de doctorat sugerează că aceasta se referă la apartenența României la NATO și la integrarea țării noastre în UE, „aceste două aspecte sunt tratate marginal în raport cu întreg conținutul lucrării”, reprezentând 1,4% din totalul tezei.

În schimb, în zeci de pagini ale lucrării sunt abordate chestiuni legate de economia SUA.


Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat. Printre sursele copiate se numără alte două teze de doctorat.

  • Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.
  • Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.
  • Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.

pressone.ro

Articolul precedentNu se poate termina bine! Asistăm la un „furt de angajați” dinspre Estul care îi formează pe bani publici, spre Vestul bogat care îi plătește
Articolul următorCele mai des furate piese auto: cum să te protejezi?