Joe Biden a preluat președinția SUA miercuri, într-un moment dramatic, în contextul epidemiei care a ucis peste 400.000 de americani și a afectat grav economia. Noul președinte are în plan o serie de decizii rapide, care vizează, în primul rând, combaterea virusului, grăbirea vaccinării și protejarea oamenilor de efectele economice ale crizei, dar urmăresc și corectarea unor măsuri luate de predecesorul său, Donald Trump, pe diverse teme, de la mediu la migrație.

Directivele lui Joe Biden Joe Biden a semnat mai multe decrete executive în chiar primele ore ale președinției sale. Unele dintre ele anulează măsuri luate de Donald Trump. O listă a celor mai importante decizii:

Impunerea obligativității măștilor de protecție și a distanțării sociale în clădirile federale și pe teritoriu federal. Guvernatorii și autoritățile locale sunt îndemnate să urmeze exemplul.

Sistarea deciziei SUA de retragere din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și numirea doctorului Anthony Fauci la șefia delegației SUA la OMS.

Crearea unei poziții de coordonator al răspunsului la epidemia COVID, poziție care i se subordonează direct lui Biden și managerierea eforturilor de producere și distribuire a vaccinului.

Extinderea moratoriului pe evacuările din case ale celor care nu își pot plăti ipotecile – impus în primele faze ale pandemiei – și prelungirea deciziei de amânare a plății ratelor pentru împrumuturile studențești.

Readerarea SUA la acordul climatic de la Paris. Anularea acordului de mediu oferit pentru construirea conductei Keystone XL – proiectul unui oleoduct care pleacă din Canada și trece prin Montana și Dakota de Sud, pentru a se conecta cu o conductă deja existentă în Texas.

Anularea a mai mult de 100 de decizii luate de Trump în domeniul mediului.

Anularea interdicției de intrare în țară pentru cetățenii din mai multe state considerate drept „un risc de securitate”, impusă de Trump în primele zile ale administrației sale.

Sistarea construcției zidului de la granița cu Mexicul.

Prevenirea discriminării la locul de muncă pe baza orientării sexuale sau a identității de gen.

Impunerea, pentru membrii Executivului, a necesității semnării unui angajament de etică prin care aceștia asigură că nu vor acționa în interesul personal și vor respecta independența Departamentului de Justiție.

Citeşte întreaga ştire: Primele măsuri ale noului președinte al SUA, Joe Biden, vizează pandemia, mediul, migrația și anunță o desprindere clară de era Trump

Articolul precedentGata! Am depășit și Japonia. Urmează China, sau America?
Articolul următorDOCUMENT. Lista celor peste 1.000 de companii active ale statului