Toți copiii de grădiniță și elevii din învățământul de stat au intrat într-o vacanță forțată începând de astăzi și până în 5 noiembrie, conform unei decizii luate de guvern în contextul creșterii numărului de cazuri COVID-19. After-school-urile vor fi și ele închise. Rămân deocamdată deschise școlile și grădinițele private, pentru că un articol care prevede suspendarea cursurilor în școlile private și care era în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) nu a fost preluat și în Hotărârea de Guvern. Rămân deschise și creșele, și cele de stat, si cele private.

Ministrul Educației a semnat vineri ordinul de ministru pentru stabilirea vacanței de două săptămâni pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul de stat, precum și din învățământul postliceal, între 25 octombrie și 5 noiembrie.
Creșele, atât de stat, cât și private, rămân deschise în această perioadă, conform noilor reglementări.

Școlile și grădinițele private au rămas deschise și ele deschise, dar dintr-o “scăpare”, pentru că un articol care prevede suspendarea cursurilor în școlile private, care era în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), nu a fost preluat și în Hotărârea de Guvern care a reglementat modul de funcționare a școlilor.

  • Potrivit INS, 5,3% din populația școlară învață în învățământul privat.

Consiliul Național al Elevilor a denunțat “atitudinea iresponsabilă” și “lipsa de coerență în măsuri”, care “generează o vădită discriminare”, în ceea ce privește impunerea vacanței de două săptămâni pentru toți elevii din România. Reprezentanții elevilor au cerut Ministerului Educației să propună modificarea de urgență a hotărârii de guvern, prin care să se permită suspendarea cursurilor și pentru școlile private.

Ce prevede HG prin care școlile private pot funcționa cu prezență fizică

Hotărârea de Guvern emisă vineri prevede că “în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului educației și am ministrului sănătății”.
Astfel, având în vedere că există și ordinul de ministru de vineri prin care se impune vacanță în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie în grădinițele și școlile de stat, cele private pot funcționa ca și până acum, fizic.

Cum au rămas școlile și grădinițele private în afara reglementărilor legate de suspendarea activității cu prezență fizică – explicațiile ministrului

Redăm declarațiile și răspunsurile lui Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție, duminică, la Digi24, despre haosul privind închiderea școlilor:

  • „Ministerul Educației a fost abilitat de CNSU pentru punerea în aplicare a Art. 7 din Hotărârea 91 (a CNSU), respectiv vacanță pentru grădinițe și școli de stat. Pentru cealaltă parte a sistemului de educație, Ministerul Educației nu poate impune structura anului școlar, nu poate impune vacanță unei școli private.
  • Hotarârea CNSU era una foarte corectă, pentru că elimina discriminarea din această perspectivă între învățământul de stat și cel privat. Din păcate însă, în Hotârârea de Guvern, a fost abilitat ministrul educației și a fost emis ordinul de ministru, a făcut ceea ce trebuia pentru instituirea vacanței de două săptămâni (maximul cât se poate recupera fără pierderea unor zile de școală), și trebuia să fie preluat în Hotârârea de Guvern atât conținutul Art. 8.1, cât și cel al Art. 8.2 care reglementează suspendarea activităților în after-school-uri. A fost preluat cel cu after-school-urile, nu a fost preluat reglementarea 8.1 care impune suspendarea prezenței fizice în școlile și grădinițele private.
  • Ministerul Educației și-a făcut datoria și a atras atenția că dacă nu va fi preluată în Hotărârea de Guvern, vor fi probleme cu aplicarea acestei reglementări.
  • Și ce vi s-a răspuns? Atribuțiile Ministerului Educației sunt de a aduce la cunoștință, decizia nu este la MEN. Nu vă spun ce mi s-a răspuns pentru că face parte din discuțiile private de la nivelul Guvernului.
  • Dacă nu se reglementează rapid va fi o discriminare între elevii din învățământul de stat și cel privat. Nu este normal să existe această discriminare. Da, susțin această reglementare.
  • Cum să se reglementeze? Vom vedea. De exemplu, se poate completa Hotărârea de Guvern.
  • Cineva a făcut intenționat modificarea? Nu sunt în măsură și nu am dreptul să fac aceste supoziții.
  • A fost o scăpare? Îmi place să presupun că da sau a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate reglementa și ce nu se poate reglementa. Pentru mine ca ministru al Educației este clar: nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituie vacanță într-o anumită perioadă. Eu sper că Guvernul va rezolva această problemă. CNSU a reglementat deja, după CNSU doar Guvernul poate valida Art. 8.1, care este unul corect.
  • Deci vorbim de un caz de discriminare. „Da. Atât timp cât am acceptat ca ministrul al Educației, și nu am facut-o ușor, această vacanță a elevilor, dar am acceptat pentru că a fost în interesul general de asigurare a stării de sănătate a elevilor, atunci este normal să se aplice unitar, nu doar pentru cei din școlile din stat”. (sursa)
Articolul precedentNotificări de scumpire masivă a prețului la electricitate, peste posibilul plafon, trimise acasă
Articolul următorRefuzat de PSD, Nicolae Ciucă se întoarce cu ‘căciula-n mână’ către USR