Cea mai nouă sinagogă construită în Europa și una dintre cele mai mari din Europa este inaugurată vineri, 5 noiembrie, la Sighetu Marmației. La eveniment vor fi prezenți circa 500 de rabini din New York, Paris, Londra și Frankfurt.

Sute de evrei hasidici au venit începând de joi, 4 noiembrie, special de la New York cu un avion Boeing 787 Dreamliner, aterizând pe aeroportul din Satu Mare. Rabinul lor șef, Aaron Teitelbaum, a ales să construiască sinagoga în România pentru că bunicul lui s-a născut în Sighetu Marmației, potrivit Digi24.

Sinagoga a fost construită exclusiv din fondurile comunității hasidice din New York. Nu se știe cu exactitate suma care a fost cheltuită pentru întregul complex. Numai Tora, cartea sfântă a evreilor ce va fi depusă vineri în sinagogă, a fost estimată la 360.000 de euro, potrivit sursei citate.

Sinagoga Sighetul Marmației
Foto: Hotnews

„Noua sinagogă, practic vorbim de un complex evreiesc a cărui construcție a început în 2017, care cuprinde noua sinagogă, un restaurant, o școală iudaică și un hotel. În viitorul apropiat, Sighetul va deveni un loc de pelerinaj pentru această comunitate”, a declarat Vasile Moldovan, primarul din Sighetu Marmației.

Sinagoga a fost construită pe locul Marii Sinagogi Ortodoxe, fost sediu al dinastiei de rabini Teitelbaum, fiind la acea vreme şi una dintre cele mai importante centre de cultură iudaică din Europa. Vechea Sinagogă a fost distrusă de trupele naziste în momentul retragerii, în octombrie 1944, potrivit portalsm.ro. (sursa)

Articolul precedentȘcolile, deschise cu prezență fizică la o rată de vaccinare de cel puțin 60% în rândul personalului. Cîmpeanu: Decizia finală, vineri / Câte școli și grădinițe au o rată de vaccinare de peste 60%
Articolul următorAlianțe și amnezii