La începutul săptămânii trecute, o delegație a Comisiei pentru Industrii și servicii a Camerei Deputaților formată din Bende Șandor, președinte, Cristina-Mădălina Prună, vicepresedinte, Lucian-Florin Pușcașu, membru și Ioan Mang – în calitate de vicepreședinte, a efectuat o vizită de lucru în Austria.

Despre această vizită deputatul bihorean a scris pe larg într-o postare pe Facebook.


Temele vizitei și ale discuțiilor purtate cu interlocutorii austrieci, scrie Ioan Mang, au cuprins strategiile guvernamentale şi ale mediului de afaceri, precum şi cadrul legal creat pentru tranziția la producția şi utilizarea energiilor regenerabile, în mod special a hidrogenului verde.

Vizita în Austria a început cu o întâlnire cu Excelența sa Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria care ne-a intermediat și ajutat în ultimele luni să stabilim toate întâlnirile din cadrul acestei vizite. Doresc sa îi mulțumesc domnului Emil Hurezeanu pentru primirea făcută, pentru discuțiile purtate și desigur pentru tot sprijinul acordat în realizarea acestei vizite.

După întâlnirea cu domnul Ambasador, ne-am deplasat la Linz unde am vizitat cea mai mare instalație pilot de producție a hidrogenului verde din Austria, electrolizorul de tip PEM de 6 MW, realizat prin proiectul european H2Future şi aflat pe platforma concernului Voestalpine din localitate.

Discuțiile purtate cu această ocazie au fost în special discuții tehnice despre instalația realizată și utilizarea hidrogenului în producția de tablă de oțel. Este o instalație pilot, pe baza experienței acumulate se va putea trece în viitor la realizarea de capacități de producție mărite.


Citește și: România poate și trebuie să devină un lider european în producția de hidrogen verde!


În a doua zi a vizitei, scrie deputatul bihorean, ne-am întâlnit cu reprezentanți ai Comisiei pentru economie, industrie şi energie a Consiliului Național austriac şi apoi cu reprezentanți ai Ministerului federal pentru protecție climatică, mediu, energie, mobilitate, inovare şi tehnologie, unde pe lângă discuțiile despre strategia pe mediu și producția de energie regenerabilă am ridicat și problema poziției Austriei privind intrarea României în Spațiul Schengen.

Personal, am comunicat poziția noastră exprimată de domnul Marcel Ciolacu, prim-ministrul României și președintele partidului din care eu fac parte și anume că România îndeplinește de 10 ani toate condițiile de a intra in spațiul Schengen, că ne dorim acest lucru iar dacă vreo țară este nemulțumită de funcționarea acestui Spațiu poate să iasă și să își refacă punctele de control la frontieră dar să ne lase pe noi să intrăm.

De asemenea, Guvernul României este decis ca în cazul în care Austria va bloca în continuare accesul nostru în Schengen, vom apela la instanțele europene și vom cere despăgubiri pentru daunele provocate României.

Parlamentarii prezenți la discuția din Parlamentul Austriei și-au exprimat regretul pentru această situație, în special doamna deputat dr. Elisabeth Gotze, vicepresedinte al Comisiei pentru Economie, Industrie și Energie, care este din Partidul Verzilor, partid care susține aderarea României la Schengen, dar și domnul deputat Bgm. Joachim Schnabel, membru al Partidului Poporului Austriac, partidul principal aflat la guvernare condus de Cancelarul Austriei, care a spus că personal regretă această situație și ne-a asigurat că va transmite colegilor din partid ceea ce i s-a spus de către noi.

La Ministerul Federal pentru protecție climatică, mediu, energie, mobilitate, inovare şi tehnologie, condus de reprezentanți ai Partidului Verzilor am primit același răspuns cu cel al doamnei dr. Elisabeth Gotze, Verzii susțin aderarea României la Schengen și spera ca acest lucru să se întâmple în acest an. (sursa)

Articolul precedentOrădenii simt că nu mai contează! Petiție depusă la CJ Bihor privind nereguli la lucrările de pe strada Nojoridului (FOTO)
Articolul următorMarcel Ciolacu, despre noua lege a pensiilor: Nu vom mări cu acelaşi procent atât pensiile mici cât şi pensiile mari