În discursul privind Starea Uniunii Europene de săptămâna trecută, președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen a folosit cuvântul hidrogen de patru ori, precizând că în prezent, UE atrage mai multe investiții în hidrogenul din resurse regenerabile decât SUA și China luate împreună. Ea a mai spus că, spre deosebire de criza energetică din anii ‘70, UE s-a folosit de actuala criză, declanșată inclusiv de invazia rusă din Ucraina, pentru a investi masiv în sursele regenerabile de energie, iar hidrogenul curat devine prioritar.

Apreciez acest lucru pentru că la nivel european, în ultimii ani, majoritatea dezbaterilor publice s-au referit mai ales la electricitate, cu un elan lăudabil, dar cu o abordare, din punctul meu de vedere, cel puțin miopică, dat fiind că indiferent de rezultatele obținute, iar aici e mult de discutat, nu am fi făcut decât să înlocuim o dependență cu alta și, mai grav pe termen lung, să generăm alte surse de poluare, ceea ce reprezintă o certitudine de fiecare dată când, la fel ca în cazul combustibililor fosili, supra-utilizăm o anumită resursă! Avem, fără discuție, nevoie de diversificare, iar faptul că și Comisia Europeană înțelege asta mă bucură.

În acest context, vreau să amintesc faptul că la nivelul Comisiei pentru Industrii și Servicii, noi am constituit Grupul de lucru pentru hidrogen, care a finalizat și depus Propunerea legislativă privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei și transporturilor. Propunerea noastră a devenit lege, fiind deja promulgată. Astfel, într-o manieră proactivă, România devine una dintre primele țări UE care legiferează producția de hidrogen verde!


Citește și: Ioan Mang, printre cei mai harnici deputați PSD. Ce își propune în noua sesiune parlamentară


Pentru țara noastră, așa cum am mai avut ocazia să spun, oportunitatea este imensă. Mă gândesc, în primul rând, la locurile de muncă de calitate și specializate care vor fi create, la salariile atractive pe care oamenii le vor câștiga. Mă gândesc, de asemenea, la saltul tehnologic pe care îl vom realiza, la oportunitățile generate în mediul privat prin tot ce va însemna construirea infrastructurii necesare. Și nu în ultimul rând, mă gândesc la potențialul țării noastre de a-și asigura necesarul de energie și de a-și consolida poziția de furnizor regional.

De aceea, având o lege în vigoare, având un context european favorabil, vă chem să sprijiniți și să promovați crearea acestui nou sector economic, cel al hidrogenului curat, cu impact bugetar neutru sau pozitiv, prin care vom crește competitivitatea industriei românești și vom lăsa generațiilor viitoare un mediu mai sigur și mai curat.

sursa – Declarație politică, Camera Deputaților, 20.09.2023

Articolul precedentProtest spontan la Mina Băița. Minerii refuză să lucreze acuzând că n-au fost respectate promisiunile privind achitarea salariilor
Articolul următorUcraina și-a revizuit legea minorităților naționale. E un început…