COMUNICAT DE PRESĂ

Au trecut peste 3 luni de la întâlnirea pe care am avut-o cu reprezentanți ai Guvernului și ai Ministerului Culturii pe tema definirii unei scheme de ajutor de stat pentru sectorul cultural, o schemă considerată la momentul respectiv urgentă și prioritară pentru acest sector.

În luna noiembrie, am participat aproape zilnic la o serie de consultări cu reprezentanții diferitelor sectoare care compun ecosistemul cultural (producători, organizatori, tehnicieni, artiști independenți, companii de scenotehnică), consultări în urma cărora a fost generată o formă concretă a acestei scheme, în două etape – una imediată, de sprijin direct pentru diferiții operatori în această perioadă în care nu pot fi realizate evenimente și o a doua etapă, destinată în special organizatorilor, pentru momentul în care evenimentele vor fi permise. Doar împreună aceste DOUĂ etape/scheme pot constitui un ajutor real pentru acest sector.

La 3 luni distanță și la aproape un an (!) de la primele restricții impuse industriei de spectacole, încă așteptăm ca autoritățile statului și în special Ministerul Culturii – care și-a asumat public administrarea acestei scheme – să ia aceste măsuri “urgente”.

“Situația sanitară este gravă, iar restricțiile au impact major asupra activităților culturale. După cum vedeți, am organizat imediat un grup de lucru, pentru că trebuie să asigurăm continuitatea activităților și să securizăm financiar lucrătorii culturali din toate sectoarele creative. Ne dăm seama cât de importantă este implicarea Guvernului în a le oferi sprijin financiar și cât de important este domeniul cultural-creativ. De aceea, noi, ca Minister al Culturii, ne oferim să administrăm viitoarea schemă de ajutor de stat. Săptămâna viitoare vom avea din nou o întâlnire cu acest grup de lucru“, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, în 8 octombrie 2020. Sursa: http://www.cultura.ro/ministrul-culturii-intalnire-de….

Înțelegem că pentru autoritățile statului “urgențele” au fost urgențe preponderent în campania electorală, dar pentru noi, lucrătorii în industria spectacolelor și mulți alți operatori din domeniu, urgențele nu au dispărut odată cu venirea anului nou, cu venirea zăpezii și nici măcar odată cu instalarea unui nou guvern.

Urgența și importanța sprijinirii acestui sector rămân în continuare prioritare și există o schemă concretă de rezolvare a lor formulată cu sprijinul a zeci de reprezentanți ai sectorului. Acum avem nevoie de răspunsuri, măsuri concrete, INTERES și VOINȚĂ pentru rezolvare din partea celor care și-au asumat public acest lucru și care, în buna tradiție românească, pare că au uitat și au abandonat toate aceste lucruri odată cu schimbarea guvernului.

Deci, cum rămâne cu sectorul cultural? Ce facem cu oamenii pe care îi pierdem, care se reprofilează și care vor mai reveni? Cum facem să păstrăm acești specialiști care să facă aceste evenimente despre care discutăm, după ce trece pandemia? Cum facem să avem un sector cultural funcțional?

Campania trece, problemele rămân. Încă așteptăm un răspuns. (sursa)

Articolul precedent”Modernizată” de firma liderului PNL Bihor Ghilea, magistrala 1 se defectează și lasă Oradea în frig
Articolul următorMerkel consideră „problematică” suspendarea lui Donald Trump pe reţelele de socializare