♦ Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: „Numărul de doze unu administrate zilnic sunt cele care dau de fapt adevăratul ritm de vaccinare“ ♦ Faţă de recordul de 63.000 de persoane vaccinate cu o doză în 21 aprilie, în următoarele săptămâni ritmul a scăzut considerabil în decurs de o lună, până la 28.000 de doze în 20 mai.

În ciuda evenimentelor de tip maraton de vaccinare, a începerii vaccinării în companii pentru angajaţi şi familiile lor, apetitul pentru vaccinare măsurat de doza unu administrată este în scădere în ultima lună, de când s-a înregistrat cel mai mare nivel de până acum.

În declaraţiile publice, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus că nu a observat o scădere, însă cifrele arată contrariul – în ultimele patru zile nivelul de vaccinare a ajuns sub 35.000 de doze unu administrate zilnic.

„Numărul de doze unu administrate zilnic sunt cele care dau de fapt adevăratul ritm de vaccinare. Faptul că se raportează doar numărul total de doze ascunde realitatea că numărul de prime doze este în scădere.

„Era de aşteptat pentru că, în momentul în care anunţi relaxare, automat scade percepţia riscului personal, ridicarea restricţiilor creează impresia că lucrurile sunt OK şi motivaţia de a te vaccina scade“, a spus pentru ZF Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.

El a explicat că relaxarea începută la 15 mai, de când masca nu mai este obligatorie în spaţii deschise, iar restricţiile de călătorie au fost ridicate, trebuia compensată cu campanie de informare şi educare a populaţiei. În plus, un sistem de stimulente şi facilităţi oferite celor vaccinaţi, dar şi colaborări cu persoane care sunt modele în societate pentru a susţine vaccinarea ar fi impulsionat ritmul de vaccinare. Expertul în sănătate publică mai adaugă însă că informarea populaţiei trebuia începută încă din decembrie, de la debutul campaniei de vaccinare.

Cel mai mare număr din prima doză administrată în 24 de ore în România a fost de 63.000, la 21 aprilie, potrivit datelor analizate de ZF pe baza informărilor autorităţilor. În luna mai, de exemplu, în cele 20 de zile pentru care există date până la închiderea ediţiei, doar în două zile s-a depăşit cu puţin nivelul de 50.000 de persoane vaccinate într-o zi, media lunii mai fiind de 37.000 de doze administrate zilnic, din calculele ZF.ro

Articolul precedentAdina Vălean, criticată dur în UE pentru un mesaj „rușinos” pe tema avionului deturnat în Belarus
Articolul următorCîțu, către bănci: hai că vă dăm datele românilor de la MAI!