Mai mulți europarlamentari, foști miniștri de Externe din UE și jurnaliști au criticat aspru o postare pe Twitter în care comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean saluta cu entuziasm, duminică, decolarea avionului deturnat în Belarus, fără jurnalistul Roman Protasevici, arestat de regimul dictatorului Aleksandr Lukașenko. Comentatorii au arătat spre mesajul lui Vălean pentru a explica de ce este văzută UE drept „slabă și fără coloană vertebrală”.

„Zborul Ryanair a decolat acum din Minsk spre Vilnius. Vești minunate pentru toată lumea, în special pentru familiile și prietenii celor aflați la bord”.

Acest mesaj optimist, postat duminică seara pe Twitter de comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean, a fost criticat dur de europarlamentari europeni și jurnaliști în egală măsură.

Motivul: avionul decolase fără jurnalistul Roman Protasevici, arestat de autoritățile din Belarus.

Unul dintre cei care a reacționat imediat la postarea lui Vălean a fost europarlamentarul Radek Sikorski, fost ministru de Externe al Poloniei.

„Mă aștept să interziceți compania Belavia din spațiul aviatic european până când Roman Protasevici este eliberat. Avionul MIG-29 din Belarus a amenințat viața cetățenilor europeni pentru a putea aresta ilegal un refugiat politic protejat de UE”, a scris acesta pe Twitter, într-un contrast evident cu tonul optimist al lui Vălean.

Și fostul ministru suedez de Externe Carl Bildt, co-președinte al influentului think-tank Consiliul European pentru Relații Externe, a atacat-o pe Vălean. „O veste minunată pentru toată lumea? Serios? Pentru toată lumea?”, a scris el pe Twitter, cu referire la mesajul lui Vălean.

Și europarlamentarul francez Raphael Glucksmann s-a alăturat corului de critici. „Ce rușine absolută. Nicio mirare că UE este văzută drept slabă și fără coloană vertebrală. Un dictator a deturnat un avion civil, a răpit un jurnalist, și asta este ceea ce postează comisarul pentru Transporturi”, a scris el.

Postarea a fost criticată și de europarlamentarul finlandez Ville Niinistö.

„Acesta este un mesaj rușinos din partea unui comisar. Subminați coerența reacției UE la un act de terorism comis de Belarus și la deturnarea ilegală a unui pasager și a unui zbor Schengen între două state UE. Să vă fie rușine. UE trebuie să acționeze pentru a proteja drepturile omului”, a scris Niinisto pe Twitter.

Corespondentul Die Presse la Bruxelles, Oliver Grimm, a observat ironic pe Twitter că Vălean este „total la înălțimea situației”. „În caz că ați uitat: ea a fost propusă de România ca a doua sau a treia variantă, deoarece candidații originali erau considerați prea problematici. Să ne amintim că Tratatul de la Lisabona stipulează că Comisia Europeană trebuie să aibă 18, nu 27 de membri”, a scris el.

Citeşte întreaga ştire: Adina Vălean, criticată dur în UE pentru un mesaj „rușinos” pe tema avionului deturnat în Belarus

Articolul precedentVremea a făcut ravagii în nord-vestul țării. Ploaia s-a transformat în grindină, iar vântul puternic a doborât numeroși copaci
Articolul următorUn semn de alarmă: Ritmul zilnic de vaccinare este în scădere şi a ajuns sub 30.000 de doze, la jumătate faţă de nivelul maxim atins