Președinta Comisiei Europene (care a fost ministru în Germania) a anunțat că analizează posibilitatea de a lansa procedura de infringement contra Germaniei, după ce Curtea Constituțională din această țară a contestat, printr-o decizie de săptămâna trecută, supremația legislației europene și a Curții de Justiției a UE față de legislația și instanțele naționale!

Pentru prima dată în istoria sa, Curtea Constituțională Federală Germană a declarat o hotărâre a Curții de Justiție a UE (C-493/17, Weiss și alții), precum și decizii ale Băncii Centrale Europene (BCE) ultra vires (peste propria competență) și neaplicabile în Germania.

Cazul provine dintr-o acțiune împotriva instituțiilor germane, în contextul programului BCE din sectorul public de achiziție (PSPP), un program de cumpărare de active lansat în 2015 și încă în vigoare. Curtea Constituțională Federală Germană a trimis cazul la Curtea de Justiție, punând la îndoială validitatea deciziilor BCE. Curtea Constituțională Federală Germană a avut îndoieli cu privire la compatibilitatea deciziilor PSPP cu interdicția tratatului privind finanțarea monetară și principiul competențelor conferite.

Von der Leyen a declarat, citată de Politico că UE are competență exclusivă în domeniul politicii monetare, că legislația europeană primează în fața legislației naționale și că deciziile Curții Europene de Justiției sunt obligatorii pentru instanțele naționale.

Articolul precedentNew York Times: Când se termină o pandemie și cine decide acest lucru?
Articolul următor71% dintre europeni cred că venitul minim garantat de stat e o soluție