Nici China, nici Rusia, nici alte țări pe care le beștelește toată ziua acest Chuck Norris carpatin, Florin Cîțu, nu ar îndrăzni să pună măcar problema livrării moca a datelor culese de ministerele lor de interne către niște terți privați. Și totuși s-a întâmplat.

Cîțu s-a întâlnit cu patronatul bancar. Ăia au solicitat acces la baza de date MAI, că ei nu sunt în stare să își actualizeze singuri datele. (De ce nu sunt în stare? Altă poveste. Dau afară personal, își califică slab angajații care te sună de o mie de ori pentru același lucru, în timp de pandemie te chemau la oficiu pentru actualizări și alte dovezi de înalt profesionalism).

Între datele noastre și bănci mai e o singură instituție din MAI care trebuie să-și dea acordul. Să sperăm că mai e vreunul cu capul pe umeri acolo, să-i țină pipet lui Cîțu

Cîțu a declarat prompt: „se va rezolva problema anul acesta”. „Societatea civilă”? A tăcut mâlc. Atâția reprezentanți hipersensibili la drepturi au considerat că nu e nici o problemă să livreze MAI acces băncilor să actualizeze „din oficiu”.

Cum să le dai unor privați accesul la date strategice până la urmă? Nu erau alde Cîțu toată ziua cu strategicul și vulnerabilitățile pe buze? De ce să le dau datele din MAI unora de la ING, de exemplu, pe care Cîțu i-a acuzat public că l-au plătit, pe când era director acolo, prin paradisuri fiscale?

De ce să nu actualizez datele tot prin instituții de stat cărora aceste bănci să le plătească taxe? Înțeleg rolul verificării, dar tot prin stat. Poate pe viitor vor angaja băncile să dea și amenzile de circulație, ce nevoie mai avem de poliție.

Ăsta nu mai e nici lobby. E extirparea completă a simțurilor necesare pentru o guvernare elementară: să înțelegi drepturi, bunul public, protecția cetățeanului. 

Pe înțelesul lui Cîțu care vede ruși peste tot: dacă vin rușii cu o bancă, îi lași să zburde prin datele MAI? Și mai pe înțelesul premierului: datele astea au valoare de piață, ele se tranzacționează, tu le dai moca unor neni care îți pun comision și pentru oxigenul respirat în sediu? Când patronatul comandă și premierul execută, poate atunci ar trebui să se aprindă beculețele pe la DNA.

Citeşte întreaga ştire: Am o întrebare în noul dosar Dragnea: e penal să fii fraier? Plus alte semne clare că societatea civilă e în moarte clinică

Articolul precedentUn semn de alarmă: Ritmul zilnic de vaccinare este în scădere şi a ajuns sub 30.000 de doze, la jumătate faţă de nivelul maxim atins
Articolul următorAnalfabetism funcțional în vârful Statului: Președintele Senatului, Anca Dragu, scrie că a fost în ”Județul Zalău”