Mai mult, scrie Florian Sîrca într-o postare pe Facebook, aceștia susțin că este vorba doar de 600 de orădeni afectați, care locuiesc în zona centrală și ultracentrală a orașului, însă nu putem sa nu ne întrebam dacă Episcopia, aproape toată Oncea, zona limitrofa Pieței Țăranilor, mare majoritate a străzilor din Ioșia cu case, chiar sunt în zonă centrală? Oare doar 600 de orădeni au terenuri cu construcții și cu livezi, vii sau arabil?

𝐈𝐋𝐄𝐆𝐀𝐋𝐈𝐓𝐀𝐓𝐄𝐀 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮ă, deși Tribunalul Bihor a anulat inclusiv regulamentul de aplicare și anexa 52 la HCL 896/2020. Primăria solicită orădenilor să facă schițe cadastrale și fotografii pe care sa le trimită pana pe 30 Noiembrie, amenințându-i cu amenzi și cu controale. 𝐏𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐜𝐮𝐢? ș𝐢 î𝐧 𝐛𝐚𝐳𝐚 𝐜ă𝐫𝐞𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐢 𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥𝐞?

𝐕ă 𝐫𝐮𝐠ă𝐦 𝐬ă 𝐧𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐚𝐜𝐭𝐚ț𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞 𝐚𝐜ț𝐢𝐮𝐧𝐢 î𝐧 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧ță î𝐧 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫ă𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐣𝐮𝐝𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐚𝐭𝐞 ș𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐚 î𝐧 𝐎𝐫𝐚𝐝𝐞𝐚 𝐭𝐚𝐱𝐞𝐥𝐞 ș𝐢 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐬ă 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮ț𝐢𝐚 – mai spune Sîrca.

Acest precedent extrem de periculos trebuie stopat cât mai curând posibil, altfel, în câțiva ani ne vom trezi că Primăria impozitează pereții apartamentelor pentru a putea colecta taxe cât mai multe, aberante și ilegale! (sursa)

Mii de orădeni au plătit impozite majorate pentru grădini deţinute în zona centrală a orașului, după ce, pe baza unei hotărâri de consiliu local, începând cu anul 2021, toate terenurile au fost considerate “curți construcții”. Ceea ce înseamnă impozite de peste patru ori mai mari.

Municipalitatea a luat aceasta hotărâre după ce în ultimii ani suprafața agricolă a orașului a crescut în evidențele locale, în timp ce suprafață construită, a scăzut. Pentru 1000 de mp teren agricol, impozitul este de 18 lei, dar pentru terenul cu construcții impozitul este de 1.000 de lei, în zona centrală și ultracentrală a orașului. 

După ce s-a dat hotărârea Consiliului local, oamenii au avut un termen de 4 luni în care să își verifice situația, dar doar 400 de orădeni au venit, susţine Florin Birta, primarul Oradiei.

Pentru restul de 600 de terenuri s-au aplicat impozite majorate, toate suprafețele fiind considerate astfel curți sau construcții. Mulţi dintre proprietari spun că s-au trezit cu impozite de 3-4 ori mai mari, chiar dacă pe terenuri au pomi fructiferi sau vie.

“Ce e mâncat de lup, mâncat rămâne; ce dai la stat, nu mai vezi înapoi”

“Am platit 690 lei în 2020, iar în 2021 am dar 2.100 de lei”, spune proprietarul unui teren pe care are doar pomi. În 2022 nu a mai plătit impozitul, după ce și-a dat seama că ceva nu este in regulă. Acum are de gând să meargă în instanță pentru a-şi recuperta banii. 

Un alt orădean ce deţine un teren de 2000 de mp cu pomi fructiferi și vie, spune că a plătit 4.000 lei impozit în fiecare din ultimii doi ani. Nu mai speră însă să îşi vadă banii înapoi. 

“Ce e mâncat de lup, mâncat rămâne; ce dai la stat, nu mai vezi înapoi”, spun el. Speră însă ca banii să se compenseze cumva cu taxele și impozite ce vor fi aplicate de anul viitor. 

Banii vor fi restituiți de către primărie, doar celor două persoane care au deschis acţiune în instanţă şi au câștigat procesul, nu tuturor orădenilor aflați în această situație. 

Vicepreședintele PSD Bihor, Florin Sîrca, a estimat că sunt peste 10.000 de orădeni ajunşi în această situaţie abuzivă. (antena3.ro)

Articolul precedentDîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării Naționale: Motivez gestul prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României
Articolul următorCine este Rishi Sunak, cel mai tânăr prim-ministru britanic din ultimii 200 de ani și primul cu origini indiene. Mai bogat decât regele!