Dezamăgiți de amânările guvernanților cu privire la un răspuns clar despre situația despăgubirilor pentru fermierii afectați de secetă, fermierii români se pregătesc de proteste. Luni, 15 martie, liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare au discutat despre modul în care vor organiza proteste împotriva neonorării ministrului Adrian Oros de compensare a pagubelor suferite de fermieri în urma calamităților de la culturile din primăvara anului trecut.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu unul din liderii Alianței pentru Agricultură și Cooperare, pentru a afla care va fi abordarea membrilor alianței în perioada următoare. Potrivit lui Mircea Băluță, director executiv UNCSV, președintele Comisiei de Agricultură din Senat, George Scarlat, s-a angajat să obțină un răspuns clar de la premierul Florin Cîțu în cursul zilei de azi. Dacă răspunsul va fi unul negativ cu privire la ajutarea fermierilor afectați de secetă, agricultorii nu exclud posibilitatea ieșirii în stradă.

”Noi ne-am dus ca și parteneri de dialog de fiecare dată, cu soluții constructive pentru a rezolva situația fermierilor afectați de secetă. Ne-am întâlnit acum două săptămâni cu domul premier și domnul ministru, săptămâna trecută am revenit din nou la o discuție cu domnul ministru, dar în continuare nu avem niciun răspuns. În agricultură, ce poți face azi, nu mai lași pe mâine. Situația trebuia rezolvată de mult, noi am început cu discuțiile pentru despăgubiri încă din iulie anul trecut.

La ora aceasta, nu avem niciun răspuns cert și asta ne îngrijorează. Credem că este normal să avem un răspuns clar, dacă se pot sau nu acorda aceste despăgubiri. Considerăm că noi am venit cu o soluție foarte clară și constructivă, o soluție de finanțare pentru fermieri în baza proceselor verbale de constatare. N-ar fi fost o presiune bugetară, pentru că ne gândeam la un sistem bazat pe credite de angajament; există, din punctul nostru de vedere, soluții în bugetul Ministerului Agriculturii. Este o chestiune de dorință politică și de dorință de autoritate executivă de a da curs solicitărilor fermierilor.

Am venit cu patru soluții inițial, în momentul când erau discuțiile legate de buget. Nu s-a dat curs niciuneia până acum în mod sigur. Adică am pierdut partea de finanțare din credite bugetare, așa cum s-a promis inițial, am pierdut partea de compensare creanțe datorii bugetare ale fermierilor; am rămas în discuții pe această soluție privind creditele de angajament și așteptăm ora 17:00, să vedem ce răspuns ni se acordă – da sau nu”, a precizat Mircea Băluță pentru AGRO TV.

Dacă căile de dialog convențional vor eșua, fermierii se arată dispuși să protesteze în stradă pentru a-și apăra drepturile, mai ales că, spun ei, nici statul nu-i iartă atunci când au datorii sau nu-și plătesc taxele. 

”Cert este că dacă voiau, dădeau de la început aceste despăgubiri. Acum putem încerca, dacă se dorește, și varianta aceasta cu ieșirea în stradă. Trebuie să ne apărăm și noi drepturile, pentru că atunci când noi avem datorii, nu stă nimeni la discuții cu noi”, a precizat fermierul Marian Popa în cadrul aceleiași emisiuni.

Fermierul Ștefan Gheorghiță vine, însă, cu o ipoteză interesantă legată de strategia Guvernului de amânare a unui răspuns clar. Fermierul brăilean atrage atenția că fermierii vor începe semănatul în curând, iar în acele momente, va fi extrem de greu ca aceștia să mai iasă în stradă, pentru că vor avea mult de muncă în ferme.

”S-ar putea să fie și o strategie de poziție a Ministerului Agriculturii și a întregului Guvern. Dacă mai amânăm câteva zile, peste două săptămâni începe semănatul. Va fi greu de scos fermierul în stradă atunci. Răspunsul va fi de amânare, pentru că altfel ar trebui să fie un nu clar”, a avertizat Ștefan Gheorghiță. (agro-tv.ro)

Articolul precedentTânăr din Sânmartin, ameninţat cu pistolul şi bătut de un bodyguard în propria casă
Articolul următorRomânii suportă abuzurile din străinătate pentru că nimeni nu i-a învățat în țară că au drepturi