Comisia Europeană propune o diplomă universitară care să fie recunoscută în toate țările membre, valabilă pentru licențe, masterate și doctorate. Astfel, s-ar simplifica echivalarea studiilor în Uniunea Europeană și ar fi eliminate fraudele și birocrația.  

Patru universități din România s-au înscris în programul pilot. În prezent, nu există un sistem european de recunoastere a diplomelor universitare.

Dacă vreți să vă angajați într-o altă țară cu diploma din România, rămâne la latitudinea angajatorului dacă vă ia studiiile în considerare.

Sau dacă vreți să urmați cursuri postuniversitare într-un alt stat al Uniunii Europene, s-ar putea să fiți nevoiți să vă echivalați studiile, conform legislației din țara respectivă.

Comisia Europeană propune diploma europeană, care să fie emisă de către statele membre pentru licențe, masterate și doctorate, în același format și după aceleași criterii, stabilite de comun acord la nivelul Uniunii Europene, dar care vor fi transpuse în legislația națională.

Nu este un program impus, universitățile se înscriu voluntar, pot fi universități private, dar odată pornit acest proces, trebuie să se supună tuturor regulilor și obligațiilor care le revin.

Astfel, o diplomă europeană obținută în România, spre exemplu, va fi automat recunoscută în toate statele membre si invers. Spre exemplu, pentru tinerii medici care fac diferite specializări în afara țării.


140 de universități s-au înscris în programul pilot. Patru sunt din România: Universitatea Politehnica și Universitatea București, Universitatea de Vest Timișoara și Universitatea Tehnică din Cluj Napoca.


”Nu vă imaginați câtă birocrație este”

Lăcrămioara Diana Robesciu, decanul Facultății de Energetică Politehnică: ”În cadrul alianței se crează acum programe comune astfel încât studenții să poată să studieze la diverse universități din alianță, de exemplu să facă un semestru la noi, la Politehnica, un semestru la Madrid, un semestru la Istanbul. Își aleg parcursul astfel încât să obțină o diplomă comună”.

În acest caz, pe diplomă se vor menționa toate universitățile prin care a trecut un student.

Iliana Ivanova, comisarul european pentru Educație: ”Ceea ce face această diplomă este că elimină această birocrație a recunoașterii reciproce. Standardul de imprimare a hârtiei, limba în care se tipărește, până și fonturile de tipărire trebuie să fie aceleași. Nu vă imaginați câtă birocrație este“.

Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica TimișoaraPentru zona cu programe de studii mai diferite e puițn complicat, durează câteva luni recunoașterea diplomei.
ReporterÎn România cât durează?
Florin DrăganPână anul trecut era mai complicat, în ultimul an s-a simplificat procesul și durează maxim 45 de zile”.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentNouă alimente-surpriză care îți satisfac plăcerile vinovate și sunt mai sănătoase decât îți dai seama
Articolul următorSilvestru Șoșoacă a depus actele de divorț: „Ne luptăm doar pentru nume. E al meu. Diana a involuat ca om”