Aceste nouă alimente, adesea privite ca fiind o plăcere vinovată sau consumate în mod moderat, sunt mai sănătoase decât crezi, potrivit unui nou raport.

Dr. Stephen Dahmer, Director la Centrul de Medicină Integrativă Andrew Weil, a declarat pentru revista Vogue că dulciurile precum ciocolata, brânza sau chiar o ceașcă de cafea conțin nutrienții necesari organismului uman. Cartofii, ouăle, untul, laptele integral, nucile și peștele gras pot fi, de asemenea, benefici, conform medicului.

Concepții eronate despre ceea ce mâncăm

Mulți americani sunt naivi în ceea ce privește standardele care califică un aliment ca fiind sănătos, ceea ce a condus la concepții eronate de lungă durată despre ceea ce mâncăm, a mai spus Dahmer.

De exemplu, cartofii au reputația de a fi încărcați cu carbohidrați.

Cu toate acestea, ceea ce este adesea trecut cu vederea despre legumele bogate în amidon este faptul că sunt bogate în flavonoide, carotenoizi și acizi fenolici – care toate joacă un rol în protecția împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului, conform Science Daily.

Cartofii îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și microbiomul intestinal.

Riscul este mic în raport cu recompensa mare

Ouăle pot fi un succes sau un eșec pentru cei mofturoși și uneori sunt evitate pentru conținutul lor ridicat de colesterol.

Dar când vine vorba de acest aliment, riscul este mic în raport cu recompensa mare, deoarece ouăle oferă o sursă excelentă de proteine, fiind în același timp bogate în nutrienți precum colina, biotina și vitamina A.

Și brânza și untul au fost adăugate pe listă, având ambele în comun furnizarea de grăsimi sănătoase și funcționalitatea de stimulare a imunității.

“Aceste alimente sunt bogate în probiotice care susțin sănătatea intestinelor și funcția imunitară. Alimentele fermentate au fost mult timp ignorate sau evitate, în ciuda potențialului lor de a promova sănătatea digestivă și starea generală de bine”, a declarat Dahmer pentru Vogue.

Brânza conține nutrienți precum vitamina B12 și fosforul.

Brânza de înaltă calitate ar putea chiar să reducă nivelurile de colesterol LDL dăunător

Vitamina B12 este vitală pentru organism deoarece ajută la menținerea intactă a celulelor sanguine și nervoase.

Unii cercetători cred că brânza de înaltă calitate ar putea chiar să reducă nivelurile de colesterol LDL dăunător în organism și să reducă riscul de accident vascular cerebral.

Un alt produs lactat, laptele integral, a ajuns pe listă în ciuda creșterii popularității alternativelor non-lactate precum laptele de migdale și ovăz.

Laptele integral este bogat în nutrienți și a fost asociat cu reducerea riscului de obezitate și diabet de tip 2, arată un studiu recent.

Peștele a fost menționat ca un aliment mai sănătos decât se crede adesea.

Peștele gras furnizează organismului toate grăsimile sănătoase de care are nevoie, precum și proteinele.

Dar, după cum spune Dahmer, este mai mult decât atât.

“Îi sfătuiesc în mod regulat pe pacienții mei să reconsidere anumite alimente care au fost injust demonizate, iar un astfel de grup include grăsimile – în special cele găsite în peștii grași precum somonul și sardinele”, a spus el.

“Aceste alimente conțin grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași mononesaturați și omega-3, care sunt benefice pentru sănătatea inimii, funcția cerebrală și starea generală de bine.”

Alte alimente bogate în grăsimi și bogate în proteine, care sunt bune pentru tine, sunt nucile.

Este un snack care oferă o gamă de nutrienți cu grăsimi, fibre și alte vitamine esențiale pentru organism.

Dar mai mult decât atât, nucile pot ajuta la controlul nivelurilor de zahăr din sânge, scrie nypost.com.

„Consumul regulat a fost legat de îmbunătățirea sănătății inimii, reducerea inflamației, controlul mai bun al zahărului din sânge și susținerea managementului greutății”, a spus Dahmer.

Cea mai mare surpriză de pe listă este ciocolata

Ciocolata în forma sa cea mai pură este bogată în polifenoli și antioxidanți – compuși care furnizează fluxul de sânge către inimă și reduc inflamația.

Cercetările arată că ciocolata ajută și funcționarea creierului și stimulează imunitatea.

Cafeluța este ultima surpriză în lista de alimente sănătoase de consumat.

Desigur, este de înțeles, consumul excesiv de cafea nu este bun pentru organism, însă poate avea beneficii pentru cei care o consumă în mod moderat.

Când nu este consumată în exces, cafeaua este bogată în antioxidanți care ajută la reducerea riscului de mai multe boli, cum ar fi Alzheimer, Parkinson, bolile de inimă, diabetul de tip 2, conform raportului. (ziare.com)

Articolul precedentAdaosul comercial la alimentele de bază, plafonat până la finalul anului 2024/ Legea PSD a fost promulgată / Lista alimentelor pentru care este aplicată măsura
Articolul următorUE va introduce diploma universitară recunoscută în toate țările membre. Ce universități din România s-au înscris în proiect