Campania publicitară a Guvernului ne spune că vaccinul conține o sumedenie de lucruri. Realmente o sumedenie. Și toate, aproape toate sunt aspiraționale, pentru diverse segmente ale populației. Dar, pentru că vaccinurile sunt încă în faza de testare clinică, pentru că nu știm, cu exactitate, nici ce este înăuntru și nici lista completă a reacțiilor adverse provocate, ne trezim că unii – nu neapărat mulți, dar cu certitudine nici puțini – se tâmpesc direct de la vaccin. Pur și simplu, oameni despre care presupui că ar fi dotați cu o minimă inteligență, necesară funcțiilor în care s-au aburcat, încep să pară din ce în ce mai proști. Sau nu doar să pară.

Pe măsură ce trece timpul, Dan Barna își cimentează din ce în ce mai solid renumele de cetățean înalt ca bradul. Pe celălalt taler al comparației este gardul, cu un IQ similar sau, uneori, chiar mai mare.

Dan Barna se implică. În orice, aproape. Pentru că este vicepremier și pentru că nu are niște atribuții cu adevărat clare, Dan Barna se implică, așadar. Și se implică, din ce în ce mai activ, inclusiv în campania de vaccinare. Pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze, Dan Barna propune ca, în week-end, în mall-uri să fie primiți doar cei vaccinați. Nevaccinații ar trebui, prin urmare, să se ducă la mall doar în timpul săptămânii.

Sunt pline satele României de mall-uri. Serios. În fiecare sat al țării, fie el și neracordat la curent electric, fiindcă mai avem și așa ceva, găsim câte un mall sau două. Căci problemele cele mai mari cu vaccinarea sunt la sat. Unde procentul celor vaccinați coboară, uneori, înspre 1%. Și, atunci, Dan Barna, cel care, dacă ar fi fost președinte, ne-ar fi scăpat din start de pandemie, lovește acolo unde-l doare pe săteanul român: accesul la mall în week-end. În timpul săptămânii, se știe, săteanul o arde aiurea cu agricultura. De cele mai multe ori de subzistență. În week-end, când găinile și porcii iau o pauză de la a mai cere de mâncare, când iarba nu se cere cosită, recolta așteaptă cuminte pe câmpuri, săteanul se dezlănțuie la mall-ul din comună. Norocul nostru că intervine providențial Dan Barna. De-acum înainte, țăranii ăștia neînțelegători nu vor mai pupa multiplex, filme 3D și food-court în week-end decât dacă sunt vaccinați. Doze de vaccin să fie destule, că în următoarele zile va fi omor la centrele de vaccinare din rural.

Din același partid, al oamenilor la care vaccinul provoacă, drept efect secundar, o catastrofală diminuare a numărului de neuroni, vine și Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății. Doamna Mihăilă stă, cumva, cu picioarele mai bine proptite în pământ decât șeful său, domnul Barna. Și, mai bine proptită fiind, doamna Mihăilă încearcă să aducă oftica în lupta cu nevaccinații. Așa că, după ce s-a consultat cu specialiștii și consilierii din minister și cine mai știe de unde, doamna Mihăilă a inventat „Loteria regretelor“. „Extragem un CNP și dacă persoana e vaccinată câștigă marele premiu, dacă nu, ar fi putut să câștige și vede ce a pierdut“. Practic, fină psiholoagă și profundă cunoscătoare a mentalităților românești, doamna Mihăilă îi lovește pe nevaccinați acolo unde i-ar putea durea cel mai tare. Cu deosebit rafinament, ministreasa Sănătății le transmite nevaccinaților că, orice ar face altceva decât să se vaccineze, vor muri. Dacă, nevaccinați fiind, nu-i omoară COVID-ul, atunci sigur îi va răpune ciuda. Vor muri de inimă rea văzând că le-a fost extras CNP-ul la loteria regretelor și că nu pot primi premiul pentru că nu erau vaccinați la data extragerii.

De unde apar oamenii ăștia, totuși?

Sunt ei rezultate ale distrusului sistem educațional românesc sau mai vinovat este procesul de selecție al partidelor de pe la noi? Are, oare, fiecare partid din România câte un statut secret, paralel cu cel înregistrat la tribunal, prin care se interzice ascensiunea și promovarea nu neapărat a geniilor, dar măcar a oamenilor cu bun-simț și dotați cu olecuță de gândire logică?

De ce simt oameni ca Barna sau Mihăilă nevoia de a vorbi cu mult înainte de a gândi?

De ce se înconjoară cu pseudo-consilieri care nu fac decât să le aplaude ideile crețe, în loc să le spună să ia o binemeritată pauză până deschid gura?

Și, mai ales, de ce cred ăștia că doar învrăjbirea unor categorii ale populației este cheia spre rezolvarea tuturor problemelor?

Poate pentru că ei așa au ajuns la putere? Pentru că nu știu să procedeze altfel? Pentru că singurul lor proiect este să construiască garduri, ca să aibă pe unde să bage bețele?

Vaccinurile nu conțin cipuri, nu ne controlează Bill Gates prin intermediul lor. Dar ar trebui identificate loturile din care s-au vaccinat domnul Barna și doamna Mihăilă. Este posibil ca fabricanții să fi scăpat acolo germeni de prostie agresivă. Dacă, în urma testelor, se dovedește că nu vaccinurile sunt de vină, atunci înseamnă că așa erau Barna și Mihăilă și înainte de a fi vaccinați și, mult mai grav, înainte de a fi votați. Ceea ce ar însemna că mai avem mult de lucrat la firava noastră democrație. Un prim pas, poate, ar fi să nu mai permitem participarea la alegeri a celor care au rezultate negative la testele de inteligență.

Patrick Andre De Hillerin / catavencii.ro

Articolul precedentCancelarul austriac, declarații incendiare. Sebastian Kurz a aruncat vorbe grele la adresa refugiaților musulmani în Europa
Articolul următorTeoria pasului lateral a lui Florin Vasile Cîțu