Să porți o conversație cu o persoană pe care tocmai ai cunoscut-o poate fi inconfortabil, însă există trucuri simple care te vor ajuta să pari mai inteligent atunci când vorbești, scrie CNBC.

Cere sfaturi celor din jur

Într-o serie de studii, cercetătorii de la Harvard și Wharton le-au cerut studenților să rezolve jocuri de inteligență alături de un partener. Unora dintre aceștia li s-a spui că vor fi judecați în funcție de exactitatea răspunsurilor lor, iar altora – în funcție de impresia pe care au făcut-o coechipierului lor.

Studenților li s-au oferit trei opțiuni de comunicare cu partenerul lor:

1. Spune: „Hei, îmi poți oferi vreun sfat?”

2. Spune: „Hei, sper că te-ai descurcat bine”.

3. Nu spune nimic.

Studenții evaluați în funcție de acuratețea lor au cerut sfaturi coechipierului, iar cei care au fost evaluați în funcție de impresia pe care au făcut-o au cerut mult mai puține sfaturi, deoarece le era teamă că nu vor părea competenți. Studenții au avut o părere mai bună despre partenerul care a cerut sfaturi. Cu alte cuvinte, avem tendința să ne gândim: au fost inteligenți să-mi ceară sfatul pentru că eu sunt inteligent.

Cum să ceri sfaturi cuiva

1. Pune o mulțime de întrebări.

Într-un alt studiu realizat de cercetătorii de la Harvard, aceștia au analizat persoane care au purtat conversații cu o persoană pe care voiau să o cunoască, dar și persoane care au purtat conversații față în față, scurte, în cadrul unor întâlniri.

În ambele cazuri, oamenii s-au simțit mai confortabil în preajma celor care au pus multe întrebări, deoarece păreau mai grijulii și înțelegători. Cheia este să pui întrebări atunci cînd discuți cu o persoană, pentru a părea cu adevărat interesat de ceea ce spune interlocutorul.

2. Alungă teama

Unul dintre cele mai mari obstacole în dorința de a purta o conversație este anxietatea. Cadrul unui alt studieu realizat de cercetători, unor directori li s-a spus să ceară sfaturi de la o persoană cu care nu au mai vorbit de mai mulți ani, iar aceștia s-au simțit anxioși și nervoși. Însă, în urma discuțiilor cu aceste persoane, directorii au mărturisit că au primit sfaturi foarte bune, iar pentru 90% dintre ei, experiența a fost plăcută și distractivă.

3. Persoana pe care tocmai ai cunoscut-o nu îți este cel mai bun prieten

Este tentant să te atașezi de acea persoană de success sau celebră pe care tocmai ai cunoscut-o, însă nu este momentul să îi ceri să îți fie mentor sau să pui întrebări deschise pentru a face cercetări. Nu este nici momentul să îi trimiți planul tău de afaceri și să ceri feedback detaliat.În schimb, pune întrebări specifice. Scopul unei prime impresii bune este să te asiguri că obții o a doua impresie – și nu numai.

Sursa: CNBC

Articolul precedentA fost descoperit un nou focar de pestă porcină în Bihor
Articolul următorMinisterul Dezvoltării are patru instrumente de finanțare pentru consolidarea seismică: ”Apel ferm către toți primarii din țară să demareze cât mai urgent lucrările”