Teodor Tigan, noul director general al Regiei Nationale a Padurilor, Romsilva, considera ca ONG-urile care trag semnale de alarma cu privire la taierile ilegale si furturile de material lemnos din padurile Romaniei sunt “anti-romanesti”.

Tigan a oferit raspunsul unui jurnalist din Arad care l-a intrebat daca exista o solutie la abuzurile semnalate de organizatiile neguvernamentale

“Vreau sa precizez ceva ce e recunoscut de multa lume in domeniu, dar nimeni nu vrea sa spuna: 90% din aceste organizatii sunt anti-romanesti! (…) Sunt platite cu bani din afara pentru a pune frane dezvoltarii economiei romanesti! De ce sa exploatam padurile Romaniei? De ce sa nu lasam lemnul sa putrezeasca in paduri? Romania are paduri foarte bune din punct de vedere calitativ, duse la un ciclu de productie la 120-140 de ani, cu lemn exceptional, ceea ce face o concurenta enorma”, a spus Teodor Tigan in interviul mentionat.

Tigan nominalizeaza tari cum ar fi Austria, Germania si Franta ca fiind concurentele Romaniei in ceea ce priveste lemnul. “(…) Ei au milioane de metri cubi de lemn provenit din doboraturi, furtuni etc. Si nu au ce face cu asemenea cantitati. Si atunci platesc organizatii care sa ii faca Romaniei anti-reclama, cum ca lemnul ar proveni exclusiv din taieri ilegale. In Romania se taie conform amenajamentelor silvice. Datorita acestei exploatari avem paduri valoroase. Atat din punctul de vedere al calitatii lemnului, dar si a biodiversitatii. Apoi, pe langa ca ne trimit lemn de calitate proasta, fiind provenit din doboraturi, mai importam si boli si daunatori ai lemnului”, a mai spus directorul general Romsilva.

Teodor Tigan a venit in functia de director general Romsilva, cu mandat provizoriu de patru luni, din postul de director al Directiei Silvice Arad.

Teodor Tigan are 62 de ani, a absolvit Liceul Tehnic Silvic Timisoara si Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere Brasov. A fost inginer silvic responsabil cu activitatea de fond forestier la Directia Silvica Arad pana in anul 2003 si, ulterior, sef al Ocolului Silvic Iuliu Moldovan, pana in anul 2007. In ultimii 13 ani a ocupat functia de director al Directiei Silvice Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.