Șefa CSM l-a reclamat pe Ludovic Orban la Inspecţia Judiciară după ce premierul i-a „îndemnat” pe judecători „să judece cu mai multă atenţie”, scrie g4media.ro.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicoleta Ţînţ, a anuntat joi, în ședința Plenului, că a sesizat Inspectia Judiciară „pentru a face verificări, în temeiul art. 30 din Legea 317/2004”, după ce premierul Ludovic Orban i-a îndemnat pe pe magistraţi „să judece cu mai multă atenţie”.

Orban a făcut declarația în contextul în care Curtea de Apel Bucureşti a suspendat hotărârea de guvern privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice,

Verificările cerute de şefa CSM vizează posibila afectare a „independenței, impartialității și reputației profesionale a judecătorilor”.

„De aseară, de când au apărut în spaţiul public afirmaţiile premierului, am solicitat transcriptul acestora şi, de dimineaţă, toate materialele care au apărut pe presă, împreună cu transcriptul, le-am transmis Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări”, a spus Ţînţ în şedinţa CSM.

În schimb, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu i-a luat apărarea lui Orban şi a spus că interpretările date afirmaţiei premierului sunt “extrapolate”.

Declaraţia lui Ludovic Orban făcută miercuri: „Este vorba despre o suspendare care este decisă până la judecarea de fond. Sigur că nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Eu cred că managementul unui minister trebuie să îşi organizeze ministerul aşa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea hotărârilor de guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale, aşa cum consideră ei că este bine. Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern privitor la reorganizarea unor ministere, reforma în administraţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond, iar suspendarea unui act normativ, mă rog a prevederilor legate de Direcţia Juridică, nu mi se pare corectă.” (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.