Sectorul IT, Energia, Comunicațiile, transporturile aeriene și industria tutunului au fost anul trecut domeniile în care angajații au câștigat cele mai mari salarii medii nete, arată cele mai recente date statistice oficiale.

Domeniile cu cele mai mari, respectiv cu cele mai mici salarii au rămas aceleași în noiembrie 2023 ca în urmă cu un an: servicii în tehnologia informaţiei, respectiv sectorul Hotelurilor și Restaurantelor. De remarcat că anumite locuri de muncă, cum ar fi cele de curierat și cele din sectorul HoReCa, se regăsesc în clasamentul celor mai mici salarii medii în 2023, dar și în lista domeniilor în care s-au găsit cel mai greu angajați anul trecut, transmite Economedia.

În noiembrie 2023, conform datelor Institutului Național de Statistică, câştigul salarial mediu net la nivel național a fost 4765 lei, în creştere cu 73 lei (+1,6%) față de luna octombrie 2023. Față de luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,1%, peste rata anuală a inflației, care în noiembrie 2023 a fost de 6,7%. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10935 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2620 lei).

IT-ul a rămas în top cu cele mai mari sume, cu o creștere de aprximativ 600 de lei față de anul precedent, iar sectorul Hoteluri și Restaurante a evoluat cu mai puțin de 400 de lei în interval de un an, deși este cel mai slab plătit domeniu.

În noiembrie 2022, Câştigul salarial mediu net a fost 4141 lei, în creştere cu 133 lei (+3,3%) față de luna octombrie 2022. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10329 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2258 lei).

În ce domenii se încalsează cele mai mari salarii

Potrivit datelor oficiale publicate de Institul Național de Statistică, cele mai mari salarii din România se încasează în activitățile de servicii în tehnologia informației și activități de servicii informatice. În acest domeniu, salariul mediu poate ajunge până la 10.935 de lei pe lună.

Pe locul doi se se află fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului. Salariul mediu în acest domeniu ajunge la 10.555 de lei pe lună.

În plus, salarii între 9.500 și 7.000 de lei se pot încasa în informații și comunicații, activități de editare ((CAEN care include activitățile de editare a produselor software), transporturi aeriene, extracția petrolui brut și a gazelor naturale, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu expepția celor din sistemul public de asigurări sociale) și intermedieri financiare și asigurări.

În ce domenii sunt cele mai mici salarii

Cele mai mici salarii se oferă în domeniul HoReCa și în industria textilă, dar și în cea a mobilei. Potrivit INS, lista cu cele mai mici salarii medii din România arată astfel:

  • Hoteluri şi restaurante – 2620 lei
  • Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2916
  • Alte activităţi de servicii – 3208
  • Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor – 3244
  • Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite – 3366
  • Fabricarea de mobilă – 3411
  • Activităţi de poştă şi de curier – 3451
  • Colectarea, tratarea si eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; activităţi şi servicii de decontaminare – 3471
  • Alte activităţi industriale – 3494
  • Agricultură, vânătoare şi servicii anexe – 3601

Datele raportului anual Review & Trends, realizat de platforma eJobs, îi indică tot pe angajații IT în topul salariilor, iar ca cei mai prost plătiți angajați pe cei din sectorul serviciilor de înfrumusețare, secretariat, confecții sau turism. Datele au însă altă sursă, fiind extrase din aproximativ 700.000 de salarii introduse de către angajați în Salario, comparatorul salarial marca eJobs. Platforma dă și câteva salarii “de top”

Angajații din IT au câștigat cel mai bine și în 2023 – 6.500 de lei pe lună. Cei din project management și cercetare / dezvoltare au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, cei din management 5.500 de lei, în timp ce salariul mediu din construcții / instalații a fost de 5.000 de lei pe lună. Mediile cele mai mici au fost marcate de cei care lucrează în sectorul serviciilor de înfrumusețare (3.000 de lei), au pair / babysitting / curățenie (3.000 de lei), office / back-office / secretariat (3.100 de lei), confecții (3.300 de lei) și turism (3.400 de lei).

Cele mai mari salarii introduse în 2023 de angajați în Salario au fost de 42.000 de lei – salariu încasat de un CEO, 25.000 de lei (ofițer naval), 45.000 de lei (arhitect IT sau CTO). Mediile pieței pentru aceste poziții sunt, însă, de 18.000 de lei pentru un CEO (media acoperă toate judetele și domeniile, precum și toate tipurile de companii, respectiv multinaționale sau start-up-uri), 16.000 de lei pentru un ofițer naval, 15.000 de lei pentru un arhitect IT și 14.000 de lei pentru un CTO.

Construcțiile, activitățile de curierat și sectorul HoReCa sunt domeniile de activitate pentru care se înregistrează cele mai multe locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de către angajatori în anul 2023, arată datele oficiale. Acestea au fost extrase chiar din nota de fundamentare prin care guvernul stabilea contingentul de lucrători străini, care să mai acopere din nevoie pieței (100.000 pentru 2024). (adevarul.ro)

Articolul precedentBanca Transilvania a cumpărat OTP Bank Romania, plus celelalte companii financiare din grup, pentru 347,5 mil. euro
Articolul următorGrindeanu: CNAIR va lansa licitația pentru construirea drumului Oradea-Arad. Proiectul datează din 2008 și va fi derulat de Ministerul Transporturilor