Economia UE şi a zonei euro au înregistrat o creştere de 1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, arată datele revizuite publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Spania, Cipru, Malta şi România au raportat cele mai mari creșteri.

În UE, cel mai semnificativ avans anual în perioada ianuarie-martie 2023 s-a înregistrat în Spania (3,8%), Cipru (3,4%), Malta (3,2%) şi România (2,8%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia (minus 3,7%), Lituania (minus 2,7%) şi Ungaria (minus 1,1%), potrivit datelor Eurostat, scrie Agerpres.

PIB-ul SUA a crescut cu 0,3% în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 1,6% în ritm anual.

Pe baza datelor ajustate sezonier, PIB-ul UE şi al zonei euro era cu 2,9% şi, respectiv, cu 2,2%, peste nivelul înregistrat în trimestrul patru din 2019, înaintea pandemiei. În cazul Statelor Unite, PIB-ul era cu 5,4% peste nivelul înregistrat în trimestrul patru din 2019. De asemenea, economia UE a crescut cu 0,1% iar a zonei euro a scăzut cu 0,1%, în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un declin de 0,2% în UE şi de 0,1% în zona euro.

Economia zonei euro a intrat în recesiune în primele trei luni ale acestui an, în timp ce UE a evitat recesiunea, conform datelor revizuite ale Eurostat. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. (sursa)

Articolul precedentEste oficial! Capitala și municipiile mari pot aplica taxe pentru accesul cu mașina în anumite zone ale orașelor
Articolul următorMare atenție pentru cei care călătoresc la Hurghada! Ce măsuri au fost luate în Egipt după ce încă o persoană a fost ucisă de un rechin. Panică generală printre turiști