Klaus Werner Iohannis a avut o nouă ieșire televizată pentru a arăta națiunii române cine este ”tătuțul” sau ”șeful” statului cum le place multor admiratori să îl numească, scrie printreranduri.net.

Din discursul său, foarte lung și plictisitor, am dori să analizăm și să citim printre rânduri trei idei pentru că ele ne arată modul de gândire

Iohannis ne-a spus astăzi așa: ”România a acționat la timp și eficient” în fața răspândiri masive a virusului. Adică el și Guvernul ”său” au acționat ca la carte și nu au nimic ce își reproșeze! Nimic mai FALS decât asta! România a reacționat FOARTE târziu în fața pandemiei. Să ne aducem aminte că înainte cu doar câteva zile de decretarea stării de urgență de pe 16 martie, Iohannis, Orban și PNL se jucau de-a alegeri anticipate. Oare am uitat cum pe data 12 martie, Cîțu (prim-ministru desemnat) fugea de votul Parlamentului și cum a rămas Orban în funcție doar pentru a nu lăsa țara fără Guvern? România a reacționat nu doar tardiv, dar și total ineficient. Dovadă că suntem pe ultimul loc între țările din regiune atât la nivel de infectați cu COVID, cât și la nivelul numărului de decese (morți cu COVID, nu obligatoriu de COVID).

Oricât te-ai lăuda la televizor, realitatea întotdeauna contrazice minciunile guvernanților! Iar cu noile statistici raportate de vreo două zile („explozia” de teste care au ieșit pozitiv”), autoritățile parcă țin cu tot dinadinsul să ne scoată campioni în Uniunea Europeană.

O altă idee prezidențială sugerează ”greaua” moștenire. ”Diletantismul și lipsa de responsabilitate a guvernărilor anterioare au avut un impact negativ asupra capacității statului de a răspunde unei asemenea amenințări”, zice Iohannis. Adică tot timpul alții sunt de vină… Nu vream să intrăm în dispute și ”analize” politice privind diletantismul și iresponsabilitatea guvernărilor anterioare, dar dacă e așa cum zice președintele, atunci nici cu Guvernul PNL-Orban nu îți este rușine. Când faci chef de ziua ta în sediul Guvernului (fără măști, dar cu băutură și țigări) oare cum se cheamă? Responsabilitate?

Nu în ultimul rând, Iohannis afirmă că ”am fost nevoiți să gestionăm această pandemie cu legi slabe și sumar croite, astfel că, în cele mai critice momente sanitare, a trebuit să ajustăm din mers și legislația”. Problema lui Iohannis cu legile slabe este că a numit în funcție un guvern PNL și mai slab! Cabinetul Orban a reușit contra-performanțe greu de imaginat și de egalat. De exemplu, a lăsat țara – în plină criză – în vid legislativ. Și nu doar o dată, ci de două ori! Prima dată la intrarea în starea de alertă, în luna mai. A doua oară chiar în aceste zile, cu legea care reglementează carantina și izolarea bolnavilor de COVID-19.

Or fi fost legile slabe, dar Guvernul Orban a fost și el la valoarea și ”înălțimea” legilor. Ba, uneori, le-a și întrecut. Miniștrii PNL s-au arătat mai preocupați de furăciuni și afaceri, decât de gestionarea crizei. Iar ăia care s-au ocupat de criză au fost, vorba președintelui, fie niște proști, fie niște precauți. Au fost orice numai cum trebuie nu!

citiți continuarea analizei pe pagina printreranduri.net

Articolul precedentCe a făcut Klaus Iohannis din 2014 până în 2019 ca șef al CSAT?
Articolul următorScandal în direct. Traian Băsescu l-a făcut „prost” pe Victor Ponta