Conform unui articol publicat de Reuters la finalul anului trecut, viitoarea fabrică Nokian Tyres de lângă Oradea era planificată să producă 6 milioane de anvelope anual, și era menită să acopere o parte din producția realizată în fosta fabrică din Rusia, care avea o capacitate de 17 milioane de cauciucuri anual.

Tot conform Reuters, finlandezii și-ar fi vândut operațiunile din Rusia către producătorul rus de petrol Tatneft pentru 400 de milioane de euro.

Dacă adăugăm la asta și cele 100 de milioane de euro primite ca ajutor de la bugetul statului român, pentru a deschide fabrica din România, Nokian Tyres a făcut chiar o afacere bună!

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant şi va avea o valoare de aproape 100 de milioane de euro, mai exact 99,55 milioane euro, fiind acordat pe o perioadă de 5 ani, între 2023 şi 2028. Aceste sume de bani vor asigura finanţarea costurilor legate de înfiinţarea fabricii, dar şi pentru a aborda deficitul de finanţare aferent acestei investiţii. (sursa)


Citește și: Acum e clar. Finlandezii vin la Oradea pentru că le dă Ministerul Finanțelor bani de investit! Să vedem câți bani vor da ei, real, orădenilor… Și de unde vor aduce, de fapt, angajați!


Totuși, pe site-ul oficial, finlandezii susțin că au primit doar 285 de milioane de euro de la ruși – suma maximă permisă de guvernul de la Moscova.

(sursa)

Articolul precedentCât trebuie să câştigi ca să trăieşti la fel de bine ca în Bucureşti şi în marile oraşe din Europa?
Articolul următorOPINII. Generația Z vrea un capitalism-socialist