Executivul a aprobat, prin memorandum, acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc, în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, companiei Nokian Tyres Plc, în vederea înființării în judeţul Bihor a unei fabrici de producţie anvelope pentru autoturisme, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, potrivit Agerpres.

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant şi va avea o valoare de aproape 100 de milioane de euro, mai exact 99,55 milioane euro, fiind acordat pe o perioadă de 5 ani, între 2023 şi 2028. Aceste sume de bani vor asigura finanţarea costurilor legate de înfiinţarea fabricii, dar şi pentru a aborda deficitul de finanţare aferent acestei investiţii, ajutorul de stat urmând a fi acordat după emiterea deciziei de autorizare de către Comisia Europeană”, a precizat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Așadar, misterul s-a rezolvat… E okay, e bine, să fie primit.

Finlandezii se laudă însă și că vor da salarii medii BRUTE de vreo 2.000 de euro celor câteva sute de angajați, nu mulți, care vor lucra pentru ei.

Deja, în orice titlul de presă, 2.000 de euro, nici nu mai contează că e BRUT, nu net, sună tare bine. Mai ales într-un oraș ca Oradea unde salariul mediu NET e undeva pe la vreo 2.400 de lei, mai ales într-un județ, Bihor, care tras în jos de salariile mizere din municipiu abia ajunge pe locul 26 în țară. Iarăși, după salariul mediu NET!

În realitate, fabulosul salariu mediu brut de 2.000 de euro va ajunge, net, pe la aproximativ 1.100 de euro, ceea ce nu e rău dar nu e nici spectaculos. Dat fiind cât de scumpă a devenit Oradea pentru orădeni!…

Dincolo de faptul că investiția finlandezilor, chiar dacă e făcută parțial cu banii românilor, e un lucru binevenit, ne întrebăm de unde vor veni angajații.

Firmele locale se plâng permanent de faptul că nu își găsesc forță de muncă pe plan local. Așadar, câți din cele câteva sute de oameni vor fi de fapt orădeni sau bihoreni? Iar dacă vor fi, printr-un miracol, de la ce firme locale vor fi ei… furați/ademeniți și cu ce efect? Credeți că vor trage salariile în sus?

Ne întrebăm și noi…

Articolul precedentDe la cititori. Cât de mult (nu) o respectă… Primarul din Oradea se face ‘coleg’ cu un șef de stat!
Articolul următorDavos 2023. Au explodat cererile pentru prostituate de lux de la începerea forumului