Circa 2.500 de euro pe lună în Bucureşti sunt „echivalentul“ a 5.100 de euro în Paris

Cristina Roșca: Un bucureştean care câştigă lunar 2.450 de euro (puţin peste 12.000 de lei) ar trebui să câştige 4.100 de euro la Viena, 4.650 de euro la Londra şi 5.100 de euro la Paris pentru a-şi permite acelaşi nivel de trai, arată datele InvestRomania, o agenţie a guvernului al cărei rol este acela de a promova şi facilita investiţiile străine pe plan local.


Citește și: Salariul mediu net pe țară este de 4.254 lei. În Oradea? Sub trei mii de lei!…


„Dacă o comparăm cu alte ţări europene, România este o destinaţie accesibilă. Costul vieţii în România, în special în Bucureşti, este aproape la jumătate faţă de cel din marile oraşe din Occident precum Viena, Londra, Berlin şi Paris. Mai mult, este mai mic decât cel din oraşele-capitală din Europa Centrală şi de Est, mai exact Varşovia, Praga şi Budapesta“, scrie pe site-ul InvestRomania.

Deşi există diferenţe şi în interiorul regiunii Europa Centrală şi de Est, ele sunt mai mici. De departe cea mai scumpă e viaţa în Praga, pe când Bucureştiul şi Budapesta sunt comparabile, fiind despărţite de doar câteva zeci de euro pe lună.


Citește și: Tras în jos de salariile mizere din Oradea, Bihorul ajunge abia pe locul 26 pe țară după salariul mediu net!


Deşi cel mai frecvent sunt comparate salariile medii din anumite oraşe sau ţări, acest indicator nu este unul suficient de relevant, fiind necesară punerea lui în contextul preţurilor şi al cheltuielilor în general. Mai exact, deşi salariul mediu din Romania, spre exemplu, este de câteva ori mai mic decât cel din Germania, şi preţurile sunt mai mici. Trebuie văzut însă cu cât. (ZF.ro)

Articolul precedentMarea Neagră, mai bogată în gaze decât se credea: Austriecii de la OMV Petrom cred că pot extrage singuri 50 de miliarde de metri cubi, cu 50% din proiect
Articolul următorReuters. Producția Nokian de la Oradea, de trei ori mai mică decât cea din Rusia. Cu cât au vândut finlandezii fabrica de la Sankt Petersburg?