Statele Unite fac presiuni asupra Raiffeisen Bank International din Austria, cea mai mare bancă occidentală din Rusia, pentru a renunţa la planurile de a cumpăra o participaţie industrială de 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) a unui magnat rus, potrivit Reuters.

ZF.ro: După ce s-a aflat de posibila intervenţie a Washingtonului, acţiunile Raiffeisen au scăzut ieri cu până la 15,4%, de la 19,43 euro/acţiune la 16,45 euro/acţiune. La preţul actual de tranzacţionare de 17,8 euro/acţiune, Raiffeisen are o capitalizare de piaţă de 5,85 mld. euro. 

Intervenţia Washingtonului riscă să deraieze una dintre cele mai mari tranzacţii occidentale în Rusia de la începutul războiului din Ucraina şi acumulează şi mai multă presiune asupra grupului austriac care gestionează plăţi internaţionale de miliarde de euro pentru ruşi. 

Raiffeisen cumpără participaţia la Strabag, cu sediul la Viena, de la o companie pe care grupul de construcţii a identificat-o ca fiind controlată de Oleg Deripaska.

Banca a prezentat tranzacţia, care este direcţionată prin Rusia, ca pe un mijloc de a debloca o parte din miliardele de euro blocate în Rusia şi de a slăbi potenţial legăturile sale. Vestea din decembrie a provocat o creştere a acţiunilor băncii, care a fost puternic afectată din cauza legăturilor sale cu Rusia.

În ultimele săptămâni, oficiali de rang înalt ai Trezoreriei SUA şi-au subliniat îngrijorarea cu privire la tranzacţie în cadrul unor întâlniri cu banca şi cu autorităţile austriece, au declarat persoanele menţionate. Aceştia au subliniat că Deripaska este sancţionat.

Oficialii guvernamentali americani, care cred că Deripaska va beneficia de pe urma vânzării, au cerut băncii să ofere detalii despre persoanele şi companiile implicate în acest aranjament, au spus persoanele respective.

În cazul în care Raiffeisen va merge mai departe şi se va dovedi că afacerea încalcă sancţiunile americane, Washingtonul ar putea impune penalităţi băncii, au declarat două dintre aceste persoane.

Având în vedere poziţia SUA, o persoană a declarat că autorităţile austriece vor întârzia să dea undă verde, în timp ce o alta a spus că banca însăşi se pregăteşte să renunţe la afacere.

Un purtător de cuvânt al băncii a declarat că aceasta “a verificat cu diligenţă conformitatea tranzacţiei Strabag cu toate sancţiunile aplicabile, înainte de semnare” şi că în ultimele săptămâni “a informat toate autorităţile relevante, inclusiv Trezoreria SUA şi OFAC (Oficiul pentru controlul activelor străine)”.

“Este de la sine înţeles că RBI nu va continua cu nicio tranzacţie care ar încălca sancţiunile sau care ar expune RBI la riscul de sancţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al lui Deripaska a făcut referire la remarci anterioare, în care a spus că acesta nu are niciun control asupra companiei care deţine participaţia Strabag, descriind sancţiunile occidentale ca fiind greşite şi bazate pe acuzaţii false. (sursa)

Articolul precedentDSVSA a descoperit un focar de pestă porcină în Bihor
Articolul următorLiderii PNL și PSD, control la șantierele de infrastructură rutieră, inclusiv în Bihor (VIDEO)