Președintele PNL, Nicolae Ciucă, secretarul general PNL, Lucian Bode, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu vor efectua, vineri 22 martie, mai multe vizite în județele Vrancea, Bistrița-Năsăud, Bihor și Timiș, la șantierele de infrastructură rutieră, pentru a verifica stadiul mai multor obiective.

Programul include și o vizită la șantierul, finalizat, pentru drumul de legătură dintre Centura Oradea și Autostrada A3.


citește și: Se deschid cei 13 kilometri de drum expres real, construiți de austriecii de la Strabag (VIDEO)


Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021.

Prețul a fost de aproape 110 milioane de euro, mai exact 546 milioane lei fără TVA. Termenul prevăzut a fost de 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022, iar termenul final rezultat pentru proiect a fost luna aprilie 2024.

Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km este profil de drum național cu 4 benzi, cu separator între sensuri. Odată finalizat acest proiect, el va reprezenta practic primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal, parte din DEx11 Oradea – Arad.


Se poate merge cu 120 de kilometri la oră!

Un drum expres se caracterizează, într-o descriere simplă, printr-o asemănare cu o autostradă.

Față de un drum național clasic, cel expres nu are intersecții la nivel cu alte căi de comunicații. Viteza este de 120 de kilometri pe oră, față de 90 sau 100 pe cele naționale clasice. (Comparați cu strada din Oradea denumită, pompos, drum expres!…)


Un video realizat recent de către utilizatorul „marinul” de pe comunitatea peundemerg.ro arată exact stadiul proiectului în aceste ultime zile dinaintea inaugurării.

Clipul video începe din partea de sud a proiectului, în continuarea actualei șosele de centură Oradea. Profilul de Drum Expres începe de la minutul 05.55.

Continuarea DEx11 spre Arad urmează să fie contractată cel mai probabil chiar în acest an. În prezent CNAIR a scos la licitație două din cele trei tronsoane din DEx11 Oradea – Arad și va lansa licitația de proiectare și execuție și pentru ultimul tronson, spun sursele la curent cu lucrările. (HotNews.ro)

Articolul precedentReuters – Acţiunile austriecilor de la Raiffeisen au fost lovite în plin, scăzând cu peste 15%, după ce s-a aflat că americanii se împotrivesc unei afaceri pe care austriecii ar fi făcut-o cu oligarul rus Deripaska. A fost vehiculat și numele companiei Strabag, cu contracte în Bihor!
Articolul următorFlorian Bodog: România trebuie să renunțe la cota unică!