PSD va depune mai multe amendamente la buget, anunţă prim-vicepreşedintele Sorin Grindeanu: „Nu e deloc adevărat că nu se poate, că nu sunt bani, cum susţine Cîţu”.

„Nu e deloc adevărat că nu se poate, cum spune Guvernul, că nu sunt bani cum susţine Cîţu pentru a-şi justifica neputinţa sau neştiinţa. Există o alternativă mai bună la actualul buget de austeritate”, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, Sorin Grindeanu.

Acesta a spus că PSD are un buget alternativ în care demonstrează „că se poate mai bine decât spune coaliţia”. Bugetul PSD se încadrează aproximativ în acelaşi deficit şi cu venituri bugetare puţin mai mari decât cel prezentat de Guvernul Cîţu, însă social-democraţii propun creşterea gradului de colectare a taxelor prin combaterea evaziunii, recuperarea arieratelor şi creşterea bazei de impozitare, ceea ce înseamnă creşterea numărului de firme şi salariaţi.

„Consiliul Fiscal i-a spus lui Cîţu că nu poţi creşte o economie doar cu austeritate şi că este nevoie şi de o creştere a veniturilor bugetare. Consiliul Fiscal a spus că Guvernul nu are de gând să crească colectarea veniturilor la buget. România rămâne ţara din UE cu cea mai mică pondere a veniturilor din PIB: 31% faţă de media de 46% în UE. Nu sunt bani la buget pentru că Guvernul nu se atinge de evaziunea de peste 100 de miliarde de lei, de arieratele neîncasate la buget de peste 35 miliarde de lei. Povara austerităţii este pusă pe salariaţii bugetari, pensionari şi studenţi”, a afirmat prim-vicepreşedintele PSD.

Amendamentele PSD vizează, printre altele, creşterea alocaţiilor pentru copii din 1 martie de la 427 de lei la 600 de lei, pentru copiii până la 2 ani şi copiii cu handicap şi de la 214 de lei la 300 de lei pentru copii între 2 şi 18 ani. PSD vrea bani de la buget pentru construcţia a 200 de centre medicale comunitare şi 50 de centre de asistenţă medicală de specialitate.

Un alt amendament vizează creşterea, din 1 martie, a salariilor personalului didactic şi ale asistenţilor sociali din sistemul sanitar la nivele stabilite în legea salarizării pentru anul 2022.

O altă propunere este acordarea de vouchere de 400 de euro pentru naşterea fiecărui copil şi stimul de inserţie de 50% pentru angajarea persoanelor calificate la un salariu mai mare decât salariul minim.

De asemenea, PSD vrea creşterea pensiei minime din 1 martie de la 800 de lei la 984 de lei pentru vechime mai mică de 10 ani şi de la 800 de lei până la 1.107 lei pentru vechime mai mare de 10 ani.

Deficitul propus de PSD este de 7,26, adică aproximativ ca cel din bugetul Guvernului Cîţu, însă, spune Grindeanu, priorităţile sunt altele. „Guvernul propune austeritate, tăieri, reduceri, iar toate aceste lucruri nu pot duce la dezvoltare, a spus-o inclusiv Consiliul Fiscal. Dacă nu ai măsuri prin care să stimulezi economia, să creşti economia, se repeta istoria, păţeşti ce s-a întâmplat în 2010-2011”.

Întrebat dacă PSD are un amendament şi pentru biserica, Grindeanu a răspuns: „Sigur că da. Este, din câte ştiu, cel mai mic buget propus, aproape inexistent pentru acest capitol şi avem semnale din partea lor şi un strigăt care s-a transmis la fiecare parlamentar PSD că ceea ce se propune Guvernul este o bătaie de joc la adresa cultelor”. Întrebat ce sumă prevede amendamentul PSD pentru culte, social-democratul a răspuns doar că detalii vor fi oferite de colegii săi.

Totodată, Sorin Grindeanu a declarat că, în final, PSD va avea câteva mii de amendamente, deoarece sunt multe şi pe fiecare judeţ în parte. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.