Ieri, Bihor News scria despre faptul că Oradea, alături de încă zece orașe din România, se află conform Ministerului Mediului pe lista neagră a Comisiei Europene din cauza poluării necontrolate. Dacă nu se iau măsuri urgente, România riscă 400.000 de euro pe zi amendă! Cum în Oradea șantierele se tot deschid DAR nu se termină, ceea ce provoacă și praf și ambuteiaje, șansele unei remedieri rapide a situației sunt extrem de mici. Iată așadar cum o discuție generată de guvernul Orban și îndreptată împotriva conducerii Primăriei București ne artă că și în curtea proprie a PNL, la Oradea, se întâmplă lucruri grave, chiar mortale! Iar americanii au dovada!

Ziarul american de talie mondială The New York Times a lansat în Decembrie 2019 un articol interactiv prin care oameni din întreaga lume pot compara vârful de poluare înregistrat în orașul lor (în 2019) cu Camp Fire – cel mai dezastruos incendiu de vegetație din istoria Californiei (2018) și cu CEA MAI POLUATĂ ZI de la New Delhi – orașul indian care, din păcate, a devenit un simbol nefericit al pericolelor mortale aduse de poluarea aerului. Rezultatele comparației sunt dezastruoase pentru Oradea și mortale mentru orădeni!

Ce vedeți în imaginea din titlu reprezintă un nivel bun al calității aerului, de 12 micrograme pe metrul cub, conform agenției americane pentru protecția mediului.

Ce vedeți mai jos este Oradea, care în cea mai poluată zi a anului trecut a întregistrat, fiți pregătiți, 1.330 de micrograme pe metrul cub (!!!!), considerat de americani – și de bunul simț, ca fiind un nivel extrem!

Probabil că nu mai e nevoie de multe comentarii…

Alte orașe din România de pe lista neagră a UE stau astfel (în cele mai poluate zile din 2019): Craiova (290), Cluj-Napoca (1.664), Timișoara (118), Constanța (1.575), Brăila (1.166), Galați (1.436), Bacău (1.149), Ploiești (209), Pitești (1.030) și București (1.272). De remarcat că București, de unde a pornit scandalul, este sub nivelul de poluare al Oradiei! (în cea mai poluată zi din 2019)

Dar să vedem cum ne comparăm cu cel mai devastator incendiu de vegetație din istoria Californiei (2018). Dacă incendiul denumit Camp Fire a înregistrat un maxim de 200 de micrograme pe metrul cub, Oradea – să ne amintim, a atins 1.330 de micrograme! 200 de micrograme înseamnă un nivel foarte nesănătos, iar oamenii sunt sfătuiți să iasă cât mai puțin din case… Nouă, la 1.330 nu ni s-a spus decât că ne luăm la trântă cu Debrecen… Probabil de la fum i se trăgea edilului nostru…

Iar New Delhi? Ei bine, cel mai poluat oraș din India abia (sic!) a atins, comparat cu Oradea, 900 de micrograme la metrul cub. În cea mai poluată zi înregistrată!…

Așadar, dacă la 200 de micrograme americanii cer oamenilor să iasă cât mai puțin din casă nouă, la 1.330, ni s-a spus că trăim în cel mai bun oraș din România. Dar suntem sub New Delhi care, desigur, e un gigant cu o populație metropolitană de aproximativ 27 de milioane de locuitori!

Acest gen de poluare, spun jurnaliștii de la New York Times, a fost responsabil în 2015 de peste 4 milioane de morți, pentru că ne intră în plămâni și chiar în sânge.

Probabil nu va trece multă vreme până când Primăria Oradea va fi obligată de Instanțe la despăgubiri imense pentru morțile cauzate de lipsa oricărei gestionări a poluării aerului din oraș.

Articolul precedentCe să învețe Bucureștiul de la Ilie Bolojan? Lauda de sine!
Articolul următorNu puneți interesele companiilor înaintea interesului oamenilor!