Datele furnizate de ANRE arată că preţul mediu de închidere a tranzacţiilor pe piaţa contractelor negociate bilaterale, acolo unde este vândut gazul produs în România, a fost aproape în fiecare lună mai mare decât cel importat în 2021, scrie Ziarul Financiar.

O tendinţă similară este vizibilă şi pe contractele încheiate pe pieţele centralizate.

Conducta de gaz

Informaţiile sunt deocamdată disponibile pentru primele 10 luni ale anului trecut. Au fost, de exemplu, luni în care gazul românesc a fost cu peste 50% mai scump faţă de cel importat. Astfel, media lunii iulie a fost de 90,4 de lei/MWh pe contractele negociate direct, în timp ce gazul rusesc ajungea local la un preţ de 66 de lei pe MWh.

Producţia internă de gaze este realizată de două mari companii, OMV Petrom, controlată de OMV, deci de statul austriac, şi de Romgaz, deţinută de statul român. În ultimii ani, producţia internă a fost suficientă pentru acoperirea cererii naţionale, dar lucrurile s-au schimbat anul trecut când, odată cu revenirea cererii, importurile au devenit tot mai importante. Niciuna dintre cele două companii nu a oferit comentarii pe această temă. (businessmagazin.ro)

Articolul precedentGeneralul pe care l-ar fi plagiat Ciucă rupe tăcerea: ”Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia!”
Articolul următorSe pregătește majorarea salariilor angajaților din prefecturi