Generalul Teodor Frunzeti, cel din cartea căruia ar fi plagiat Nicolae Ciucă, susține că nu are nicio pretenție de la premier și că nu este cazul ca acesta să demisioneze.

„Forțe și tendințe în mediul de securitate european” este numele uneia dintre lucrările pe care Nicolae Ciucă ar fi plagiat-o. Aceasta este semnată de doi generali în rezervă, ambii fiindu-i șefi premierului pe timpul în care acesta era activ în Armata Română.

Eugen Bădălan a fost șef de Stat Major al Armatei, iar Teodor Frunzeti a ocupat funcția de șef de Stat al Forțelor Terestre și, ulterior, a ocupat și funcția de rector al Universității Naționale de Apărare „Carol I”(UNAp).

”Teza lui Nicolae Ciucă include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138”

Potrivit Pressone, 365 de rânduri din lucrarea semnată de Bădălan și Frunzeti ar fi fost copiate în lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

„Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.”, susține jurnalista Emilia Șercan în analiza sa.

”Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia”

Teodor Frunzeti, care i-a fost șef generalului Ciucă atât la Statul Major al Forțelor Terestre, cât și în timpul operațiunilor din Irak și Afganistan, a povestit pentru Europa Liberă că lucra la Statul Major al Forțelor Terestre când a scris cartea din care ar fi copiat premierul. 

„Nu știu cât la sută e plagiată lucrarea. Nu am pus la softul antiplagiat lucrarea respectivă, nu știu ce scor are (…) Ar trebui văzut cât la sută se consideră plagiat din lucrarea aceea. Trebuie să ținem cont că, în anul respectiv, în 2003, nu existau sisteme antiplagiat și nu se ocupa nimeni de chestia asta. Acum, să judecăm cu sculele pe care le avem în 2022 ceea ce s-a întâmplat acum 18 ani, mi se pare un pic…”, spune Teodor Frunzeti.

Totodată, Frunzeti susține că generalul Ciucă ar fi putut să citeze corect. 

„Nu e bine că s-a întâmplat, asta e clar. Că e neglijență, că a făcut-o cu bună știință, e greu de spus acum. Eu cred că la data respectivă putea să fie și el mai atent. Dacă dădea un citat, ok, dar nu dădea citat pe trei pagini. Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deștept pe vremea aia, și presupun că e și acum”, a spus fostul rector de la UNAp.

”N-am de ce să-i fac rău lui Ciucă”

Acesta a declarat că nu va cere despăgubiri și nu are nicio pretenție de la premier.

„Eu personal sunt mai iertător și am încercat în viața mea să nu fac rău nimănui. Deci n-am de ce să-i fac rău lui Ciucă. Dumnezeu le vede pe toate. Eu nu am nicio pretenție. Să se ocupe doamna Șercan, alții, nu eu. Să-și vadă omul de treaba lui. Cine se simte lezat poate să ceară… ce să ceară? Niște despăgubiri morale? Ce să îi spun eu lui Ciucă acum: ‘Băi, de ce m-ai plagiat?’ Haideți să fim serioși”, a mai spus fostul sef de Stat Major al Forțelor Terestre.

Mai mult decât atât, acesta spune că nu ar fi cazul ca Nicolae Ciucă să își dea demisia în acest moment. 

„Eu zic să-și facă mea culpa. Dar ar trebui să nu i se accepte demisia, să-și vadă de treaba lui. Iar o luăm de la capăt, iar căutăm alt prim-ministru, am avut destul perioada aia de interimat”, a spus Frunzeti pentru Europa Liberă. (sursa)

Articolul precedentCîțu, atac voalat la Bolojan: Nemulțumiții sunt aceiași care nici nu au curaj să intre într-o competiție. Toți au cerut funcții
Articolul următorPOFTIM? Prețul gazului românesc a fost și cu 50% mai mare decât cel pentru gazul rusesc, importat