În România a început construcția a ceea ce va deveni cea mai mare bază militară europeană a alianței NATO, pe măsură ce blocul transatlantic își întărește capacitățile în regiunea Mării Negre, având în vedere activitatea rusă din zonă.

Proiectul în valoare de 2,7 miliarde de dolari va extinde Baza Aeriană 57 a Forțelor Aeriene Române Mihail Kogălniceanu, situată în apropierea portului Constanța.

Noua facilitățe va avea o perimetru de aproape 32 de kilometri, va acoperi aproximativ 28 de kilometri pătrați și va găzdui aproximativ 10.000 de militari NATO și familiile lor.

România a fost mult timp un centru cheie pentru operațiunile NATO în regiunea Mării Negre. Mii de trupe americane au trecut prin țară în cadrul misiunilor de antrenament și securitate începând cu declanșarea războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Aeronavele americane de luptă și de supraveghere operează regulat în zonă ca parte a operațiunilor de poliție aeriană ale NATO.

Euronews a raportat în acest weekend că au început lucrările la infrastructura de bază, cum ar fi drumurile de acces și rețeaua electrică. În cele din urmă, se așteaptă construirea mai multor piste noi pentru a susține operațiunile diferitelor tipuri de aeronave militare.

Nicolae Crețu, comandantul bazei aeriene, a declarat că vor exista “hangare de întreținere, depozite de combustibil, muniții, echipamente, materiale tehnice de aviație, simulatoare, facilități de hrănire, cazare; tot ce este necesar pentru a susține operațiunile și misiunile unei baze de o asemenea amploare.” (Newsweek.com)

Articolul precedentRomânia mai are doar o singură regiune cu PIB per capita sub 50% din media UE
Articolul următorRomânia, cea mai mare creștere din UE a ponderii utilizatorilor de rețele sociale în ultimii zece ani!