O singură regiune din România, Nord-Est (Moldova), avea în 2022, ultimul an pentru care există date, un PIB per capita ajustat cu puterea de cumpărare mai mic de 50% din media UE, relevă datele Eurostat analizate de Profit.ro.

Spre comparație, în 2019, România avea două regiuni cu PIB per capita sub 50% din media UE, iar în 2015-2016 era prezentă cu 3 regiuni pe lista celor mai sărace din Uniunea Europeană.

Bucureștiul a ajuns la 177% din media UE, depășind, de exemplu, Salszburg (148%) și Stuttgart (145%).

Sud-Vest Oltenia și Sud-Muntenia au ajuns la 57% din media UE, având cele mai mic PIB per capita din România, după Nord-Est.

PIB-ul real a crescut în 231 din cele 242 de regiuni ale UE, în timp ce în 11 regiuni s-au înregistrat scăderi. Regiunea cu cea mai mare creștere a PIB-ului a fost Algarve din Portugalia, cu +17%. 

În 2022, PIB-ul regional pe cap de locuitor exprimat în standarde ale puterii de cumpărare (PPS) a variat de la 30% din media UE în Mayotte (insulă ce aparține Franței), la 286% în Irlanda de Sud.

Pe ansamblu, PIB per capita în România (la paritatea puterii de cumpărare) a ajuns la 77% din media UE, la egalitate cu Ungaria și Polonia. România a depășit 5 state, inclusiv Letonia și Croația. (profit.ro)

Articolul precedentOpoziția de stânga din Austria, despre Schengen: Poziția guvernului faţă de extindere este ruşinoasă!
Articolul următorNATO construiește cea mai mare bază din Europa în județul Constanța. Costă 2,7 MILIARDE de dolari!