Cu un copil supraponderal din trei la nivel european, preocuparea pentru hrana elevilor este tot mai serioasă. Mai ales că în ultimii ani problema s-a acutizat, deoarece cei mici au acces facil, la preparate nesănătoase, care îngrașă.

Tocmai de aceea, unele școli au început să deschidă cantine, unde copiii găsesc hrană sănătoasă, iar meniurile sunt stabilite, de nutriționiști.

La ora prânzului, elevii Colegiului Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara se așează în rând ca să mănânce. Au de ales între mai multe salate, terci de ovăz, lipii cu pui ori budincă de chia sau chia cu iaurt.

23.000 de euro, bani economisiți din cei primiți de la bugetul de stat, și alții obținuți prin programe europene au fost investiți aici de director ca să transforme vechea cantină într-un loc cu alimente preparate, fără niciun fel de chimicale. Rețele respectă indicațiile unui medic, specialist în nutriție, cu o vechime în profesie de aproape 20 ani.

Nicoleta Lupașcu, medic primar diabet și nutriție: „Ce am țintit eu, să-i facem să mănânce cât mai multe legume și fructe, și cumva am căutat niște rețete, niște combinații poate, să nu le sesizeze dar ele să fie acolo.”

Combinațiile sunt apreciate de copii, în acest caz – elevi din clasele primare.

Elev: „Eu mi-am luat o lipie cu pui și e foarte bună, conține un castravete, puțină varză, pui.”

Înainte ca școala să se preocupe de alimentația elevilor, mulți dintre ei obișnuiau să își cumpere în pauze chipsuri și dulciuri. Pentru unitatea de învățământ aceasta era o situație de risc.

Claudia Tatiana Muntean, director Colegiul Național Carmen Sylva: „Totul a plecat de la o necesitate, ne solicitau să își cumpere din proximitatea școlii anumite produse, ne temeam și pentru siguranța lor să le dăm voie să iasă din școală.”

Pentru părinți, existența unei cantine cu mâncare sănătoasă a devenit un criteriu atunci când aleg școala pentru copiii lor. Din păcate, prea puține oferă acest serviciu – deși cu mai multă implicare din partea celor care le conduc, ar reuși.

Meniurile, pe vârste

Colegiul Național Pedagogic din Constanța este un alt exemplu că se poate.

Ileana Andrei, bucătar: „Astăzi în meniu avem supă de roșii cu orez, avem un şniţel cu cartofi natur și bineînțeles castraveți murați și sfeclă roșie.”

Pentru masa de prânz, elevii plătesc aici 16 lei. Nimic nu se pregătește în bucătărie fără ca medicul școlii și un nutriționist să își dea avizul pentru rețetă.

Ana Maria Ciobotaru, director CN Pedagogic Constanța: „Avem meniu stabilit pe categorii de vârstă în primul rând, 4-6 ani, 6-10 ani, 15-19 și ținem cont de gramaj.”

În România, nu există o centralizare clară a școlilor care au bucătărie și spații de luat masa pentru elevi. Multe dintre cantinele pe care le aveau școlile construite înainte de 1989 s-au închis pentru că nu au mai fost reparate și nu s-a investit în dotări. Printre cele care au rezistat, sunt cele din unitățile de învățământ cu profil alimentar și sportiv.

Magdalena Popescu, asistent medical LPS Pitești: „Meniul este făcut săptămânal, se respectă principiile alimentare, necesarul de calorii pe copil în funcție de vârstă, în funcție de sex.”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o treime dintre copii suferă de exces în greutate.

În România, circa 30% dintre cei între 7 și 9 ani sunt supraponderali – în timp ce între 15 și 20 la sută dintre ei sunt obezi.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentCiolacu vrea ca munca să fie taxată mai puțin, la fel ca în țările dezvoltate. Consiliul Fiscal nu vrea să-i permită!
Articolul următorBazinele de înot construite în școli au început să se închidă. Unele stau încuiate din neștiință ori lipsa banilor