Pe lângă alimentaţia sănătoasă, mişcarea este esenţială pentru dezvoltarea copiilor.

După ce zeci de bazine au fost distruse sau abandonate după 89, acum Compania Națională de Investiții are în șantier peste 30 de bazine de înot în toată țara, cu un buget de zeci de milioane de euro.

În România, avem aproximativ 40 de piscine destinate elevilor, doar că unele nu mai funcționează, din cauza facturilor mari și a lipsei de implicare a autorităților locale.

La Târgu Jiu, Compania Națională de Investiții a construit, cu două milioane de euro, un bazin de înot, care stă încuiat, din toamnă. Asta pentru că cei cei din primărie nu s-au gândit că trebuie să suporte și cheltuielile de funcționare. Abia acum, cei care se vor ocupa de administrarea bazinului au fost trimiși prin țară, în delegație, să vadă cum procedează alții.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: „Vorbim de dozajul substanțelor, vorbim de temperatura pe care trebuie să o asigurăm, pe de altă parte, și de un buget consistent pe care autoritatea locală trebuie să îl asigure.”

La Timișoara, în schimb, s-a închis un bazin care funcționa. Aparține unei școli, care nu mai are bani să plătească apa și încălzirea spațiului, aproximativ 100.000 de lei pe lună.

Directoarea spune că ar putea obține sumele necesare dacă ar închiria bazinul în afara orelor de program, dar legea educației naționale nu i-ar permite.

Mihaela Sora, director Școala Generală nr. 30 Timișoara: „În acest moment e gol, e o piesă de muzeu. Dacă Primăria Timișoara l-ar susține în totalitate – tot ce înseamnă cheltuieli – ar putea copiii noștri să beneficieze de cursuri de înot.”

În schimb, la Cisnădie, în județul Sibiu, se poate. Elevii de gimnaziu fac orele de sport la bazinul de înot construit de primărie.

Mulți dintre copiii de aici nici nu știau să înoate când ora de sport s-a mutat la bazin. Acum, își petrec timpul aici.

Adolescentă: „Mi-a fost foarte frică dar, pe parcursul orelor, a început să mă atragă mai tare și am realizat cât de bine îmi face înotul.”

Adolescent: „Nu înotam înainte, dar între timp a început să-mi placă.”

Adolescentă: „Nu știam la ce să mă aștept, m-a uimit foarte mult pentru că a fost foarte frumos, de la început.”

Profesorii de educație fizică sunt ajutați de instructori de înot. Spun că elevii s-au schimbat mult, după ce au început să practice acest sport.

Anca Paraschiva Ban, profesor de educație fizică: „Sunt mai destinși, socializează mai mult, s-au închegat prietenii, relații între ei, în sensul că sunt mai deschiși.”

Seara, orice localnic poate să meargă la bazin, contra cost. Așa prevede și noul proiect al bazinelor, prezentat de Compania Națională de Investiții.

Cele care vor fi construite în viitor vor avea și locuri de parcare, gradene pentru spectatori, sală de forţă și sală pentru gimnastică aerobică.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentObezitatea la copii a devenit o problemă în România. Soluțiile ieftine și sănătoase găsite de unele școli
Articolul următorRomânia se află la coada clasamentului în ce privește puterea femeilor în politică. Care partid a susținut cele mai multe femei pentru Parlament?