Într-un răspuns oficial pentru Libertatea, reprezentanții ministerului au susținut că procedura nu s-a încheiat încă și că s-ar fi primit 43 de oferte de la operatori economici.

Ministerul Sănătății a lansat, la 29 mai, o procedură de negociere pentru a cumpăra între 90 de milioane și 115 milioane măști pe care intenționează să le distribuie în întreaga țară către persoanele defavorizate. Acordul-cadru valorează peste 40 de milioane de euro, iar banii provin din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului. 

Conform invitației de participare din 29 mai, Ministerul Sănătății urmează să cumpere, prin procedura de negociere, echipamente medicale la un preț de maximum 193.200.000 lei, fără TVA (aproximativ 40 milioane euro – n.r.) și minimum 151.200.000 lei (aproximativ 31 milioane euro – n.r.). Prețul estimat pentru fiecare mască este de 1,68 lei, iar cantitatea estimată este de minimum 90 milioane măști și de maximum 115 milioane măști. 

Firmele au avut la dispoziție doar câteva zile pentru a pregăti documentele necesare – de la 29 mai până la 3 iunie, când s-a încheiat termenul de depunere a ofertelor. 

Ordonanța de urgență 78/2020, în baza căreia s-a organizat procedura, stipulează că banii pentru cumpărarea măștilor provin din Fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020. 

În ordonanță, Guvernul scrie că repartizarea de măști este necesară:   

“având în vedere că pericolul infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2 nu dispare odată cu încetarea stării de urgență și pe cale de consecință sunt necesare măsuri de protecție pentru populație (…)

având în vedere că neluarea unor măsuri urgente, cu caracter excepțional, pentru limitarea infectării cu COVID-19 în rândul populației defavorizate ar avea un impact deosebit de grav, în principal asupra dreptului la viață și, în subsidiar, asupra dreptului la sănătate al persoanelor 

în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public și constituie situații de urgență și extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată.”

Citeşte întreaga ştire: Ministerul Sănătății cumpără, fără licitație, peste 100 de milioane de măști în valoare de peste 40 de milioane de euro

Articolul precedentFlorian Bodog: Doamna ministru, aveți idee sau vă pasă de câte cazuri de muncă forțată au existat în ultimele luni în țară?
Articolul următorFlorin Cîțu, sinonimul ciocoismului instituționalizat, al nepăsării sfidătoare, al disprețului fără limite