Florin Vasile Cîțu nu ar fi trebuit să fie ministru de Finanțe în România. Pentru că în nici o țară din lume, vorbim despre țări cât de cât normale la cap, nimeni n-ar fi îndrăznit să propună drept ministru de Finanțe pe unul care a încercat un atac speculativ la adresa monedei naționale. Bine, nu doar că a încercat un atac speculativ la leu, dar este și atât de prost încât nici măcar nu i-a reușit.

Un partid care are în componența numelui cuvântul „Național“, cum este PNL, nu l-ar fi făcut senator pe unul care a atentat la unul dintre atributele naționale ale unui stat suveran, moneda. Niciun partid politic interesat cu adevărat de soarta celor pe care vrea să-i guverneze n-ar fi defilat pentru Senat și mai apoi pentru Finanțe cu unul care, dacă ieșea speculația, ar fi atins grav veniturile și economiile românilor.

De aia Florin Cîțu n-ar fi trebuit să ajungă nici senator și cu atât mai puțin ministru.

Florin Cîțu n-ar fi trebuit să ajungă ministru după avizul negativ din comisiile parlamentare. Dar a ajuns. Florin Cîțu n-ar fi trebuit să mai fie pe lista miniștrilor după ce a renunțat la mandatul de premier pe care i-l încredințase Iohannis. Dar a fost.

Avem, în Florin Cîțu, un ministru care n-ar fi trebuit să fie și un politician care, se vede treaba acum, n-a avut nici o jenă să se folosescă de funcție pentru a-și ajuta familia. În loc să se ocupe de ceea ce ar trebui să se ocupe un ministru de Finanțe, Florin Cîțu a găsit destul timp ca să încerce să rezolve problemele pe care părinții săi le aveau cu ministerul pe care speculantul valutar a ajuns să-l conducă.

Desigur, Florin Cîțu nu are nicio vină în ochii partidului său. Nu, nu. De fiecare dată se găsesc scuze din ce în ce mai halucinante. Cade site-ul IMM Invest pentru că a fost făcut prost? Da’ de unde!E vina hackerilor naționali și internaționali. Crește deficitul bugetar imediat ce ajunge PNL la putere? Nu e vina lui Cîțu sau a faptului că a decis să plătească niște miliarde aiurea pentru niște rachete din care am primit, în trei ani, doar poze. E vina grelei moșteniri. Acum e vina lui COVID-19 pentru dobânzile extrem de mari la care se împrumută Cîțu. Iar pentru favorizarea familiei sale prin desființarea departamentului juridic din Ministerul de Finanțe nu este de vină Cîțu, ci PSD-ul.

Florin Cîțu nu este, însă, un accident în politica românească. Florin Cîțu începe să fie sinonimul ciocoismului instituționalizat, al nepăsării sfidătoare, al disprețului fără limite.

Pentru că l-au susținut, promovat, impus în funcții, Alina Gorghiu și Ludovic Orban nu vor plăti nici o amendă. Vor scăpa de această abominație mai ușor decât a scăpat Orban de poza chefului din biroul de la Guvern.

În definitiv, ce a făcut Cîțu? Nimic. Dacă încerci să-i aduci în discuție comportamentul, inclusiv această ultimă dezvăluire despre folosirea ministerului întru favorizarea propriei familii, se răspunde în cor: da, da’ ăilalți ce făceau? Păi, unii făceau pușcărie, de exemplu, pentru mult mai puțin.

Florin Cîțu, ministrul care n-ar fi trebuit să fie, nu este un accident. Nu este un coș benign pe care îl storci și-l dezinfectezi pentru a scăpa de el. Din păcate, Florin Cîțu este doar unul dintre simptomele unei boli pentru care, de 30 de ani, nu găsim niciun leac, o boală care va lăsa în urmă victime, cicatrici de neșters și, poate la fel de important, un munte de datorii în care ne vom avânta fără speranță.

Florin Cîțu n-ar fi trebuit să fie ministru, n-ar fi trebuit să fie senator, n-ar fi trebuit să poată decide nimic legat de viețile atâtor oameni. Și, totuși, o face. Poate doar atât merităm, în definitiv. (sursa)

preluare din catavencii.ro | autor – Patrick André de Hillerin | titlul original – C-un Cîțu toți suntem datori

Articolul precedentMinisterul Sănătății cumpără, fără licitație, peste 100 de milioane de măști în valoare de peste 40 de milioane de euro
Articolul următorGuvernul Orban taie fonduri europene de 500 de milioane de euro de la autostrăzi şi căi ferate