În 29 aprilie 2021, BBC (Birta, Bolojan și doctorul Carp) arătau lumii întregi cum se anunță un proiect. Era vorba despre un ipotetic spital de boli infecțioase, evaluat la o sută douăzeci și ceva de milioane de euro.

La vremea respectivă, spitalul NU avea finanțare! Asta pentru că PNRR-ul nostru, al lui Cîțu și Ghinea, de fapt, tocmai scăzuse cu 11 miliarde de euro, nu era nici DEPUS, nici aprobat, nici în implementare. Spitalul nu avea nimic, NIMIC la ora aceea, decât o ciornă de fezabilitate, un teren și niște desene frumoase.

Și totuși, cu toate cele de mai sus, era anunțat drept cel mai bun din România, din Europa Centrală sau, măcar, din Europa de Est – în funcție de sursa citatului.

Mai mult, primarul-urmaș Birta declara că lucrările vor începe în primăvara lui 2022!

Acum, în ianuarie 2023, din lista obiectivelor de investiții aprobate pentru finanțare prin PNRR, făcută publică de Ministerul Sănătății, aflăm că, de fapt, proiectul pentru cel mai cel spital din Europa Centrală și/sau de Est…, se numește: Construcție și dotare corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase și pneumologie!

A primit însă de la minister 85 de puncte la evaluare, va fi finanțat 95% prin PNRR (suma eligibilă fără TVA este de 537.432.225,40 lei), iar valoarea totală, fără TVA, va fi de 565.718.132 lei.

Ține totuși de patologic (al lor dar și al nostru, al cetățenilor), probabil, tendința asta permanentă a liderilor locali ai PNL de a hiperboliza orice anunț, de a face cea mai cea și cel mai cel din orice. Într-adevăr, una e să anunți două secții, alta e să anunți ditamai spitalul. Altfel ne sunt gâdilate urechile, nu?

Așa se anunță un proiect, chit că nu e spital ci vor fi două secții, chit că nu va fi cel mai bun de pe planetă. Dar ne place să îi credem. De fiecare dată. În fine… Să fie primit.

Lecția, pentru cei interesați, e simplă. Nu te costă nimic să promiți, literalmente, avioane!… Dacă cineva a dus… mozolirea adevărului la rang de mare artă, atunci acela e regimul Bolojan. Și da! La acest capitol, și cu bani mulți plătiți de la buget, chiar e “cel mai bun din România”. Dacă nu chiar din Europa centrală. Și/sau de Est.

PS – Dacă veți avea curiozitatea să cercetați lista, veți vedea că alte autorități locale chiar construiesc SPITALE noi și nu secții!

Articolul precedentAlexandru Rafila: Nu introducem niciun fel de restricţii, avem doar recomandări
Articolul următorTensiuni la Debrecen: o parte a populației respinge mega-investiția chineză într-o fabrică de baterii de teama impactului asupra apei