• Klaus Iohannis a inaugurat în weekend o statuie a lui Samuel von Brukenthal.
  • Statuia are 3 metri înălțime și este făcută din bronz.
  • Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei la Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan.

Iohannis e criticat pentru gestul lui de pe 11 septembrie. Nu este vorba de ceva legat de evenimentele din America. Iohannis a inaugurat statuia guvernatorului Transilvaniei, cel care i-a tras pe roată pe revoluționarii Horea, Cloșca și Crișan.

Iohannis a mers în centrul Sibiului în fața Muzeului Brukenthal. Acolo a fost ridicată statuia celui care i-a dat numele muzeului, Samuel von Brukenthal, un nobil saș numit de Împărăteasa Maria Tereza a Austriei să conducă Transilvania. Sub conducerea lui, armatele imperiale au oprit răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan, iar cei 3 au fost arestați.

Apreciez în mod deosebit contribuţia tuturor celor care au făcut posibilă aşezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului. Gestul de respect pentru marele iluminist transilvănean este un îndemn la preţuirea personalităţilor şi a valorilor trecutului“, a spus Klaus Iohannis.

La ceremonie, odele au curs ca pe vremuri la Cântarea României, când în centrul atenției era Ceaușescu.

„Excelența voastră, domnule președinte Klaus Werner Iohannis, știm că veniți cu mult drag în centrul țării, în Piața Mare din Sibiu. Ați făcut atât de multe pentru acest oraș, să enumăr doar amenajarea acestui spațiu, Piața Mare, Sibiul Capitală culturală europeană, ceremonia de intrare în Uniunea Europeană a României sau summit-ul Uniunii Europene ce a avut loc chiar aici. Noi nu am făcut altceva decât să încercăm să continuăm munca dumneavoastră. Am avut încredere… Și pot să vă spun că m-am obișnuit deja ca aproape în fiecare dimineață să ne auzim la telefon și să vedem că totul va fi realizat și organizat într-un mod excepțional. De acum înainte, îmi va fi greu să nu ne mai auzim dimineața la telefon sau în fiecare zi“, spune Alexandru Chituță, șef departament Muzeul Național Brukenthal.

Nu am găsit dovezi ca Brukenthal să fi fost omul care i-a ucis pe Horea și Cloșca“, a fost replica șefului muzeului din Brukenthal din Sibiu.

Sub sceptrul său de guvernator s-au introdus în Transilvania lucrurile cele mai noi în acel moment în Europa, în lume, nu numai în Europa“, explică Sabin Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal.

„Oameni ca Brukenthal au format Sibiul cultural de astăzi. Puternic orientat spre iluminism și ideologiile curentului, Brukenthal a pus accent pe intelectualitate, pe cultură și artă“, spune Astrid Fodor, primarul Sibiului.

La 200 de ani de la răscoală, în 1984, în România a fost turnat filmul Horea. Acolo nu este pomenit nicăieri numele lui Samuel von Bruckenthal. Execuțiile sunt puse în sarcina unui nobil venit din Austria.

Aleph News a încercat să obțină și un punct de vedere al președintelui Iohannis legat de Samuel von Brukenthal, ca răspuns la următoarele întrebări:

  • Cine a luat decizia amplasării statuii baronului Samuel von Brukenthal în Piața Mare din Sibiu?
  • Care au fost criteriile care au stat la baza luării acestei decizii?
  • Care au fost criteriile și argumentele care au stat la baza deciziei ca președintele României să participe la dezvelirea acestei statui?

Răspunsul a venit rapid, dar surpriză: De acolo aflăm că solicitarea „nu se înscrie în categoria informațiilor de interes public“.

Totuși, Aleph News a obținut un răspuns din partea Ministerului Culturii: „Anul 2021 este dedicat Baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul Muzeului cu același nume din Sibiu și una dintre personalitățile marcante în dezvoltarea orașului de la a cărui naștere se împlinesc 3 secole. Atât de marcante încât Ministerul Culturii i-a greșit numele de vreo 2 ori. Amplasarea statuii lui Samuel von Brukenthal este o inițiativă a Muzeului Brukenthal. Samuel Von Brukenthal este personalitatea cea mai importantă pe care a dat-o Comunitatea Sașilor din Sibiu“.

Răscoala lui Horea, Cloșca și Crisan s-a scos din manualele de istorie din gimnaziu

Pentru copiii care încep acum școala, lecțiile de istorie vor fi de azi altfel. Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan s-a scos din manualele de istorie din gimnaziu. În Cluj există o intersecție cu simbolurile răscoalei din 1784 – străzile, Horea, Cloșca și Crișan.

Oamenii vor uita încet-încet, dar execuția celor doi martiri – Horea și Cloșca, trași pe roată, a fost de un sadism urias.

Scena a fost descrisă de David Prodan în „Răscoala lui Horea“, volumul 2, carte aflată la Biblioteca Academiei Române:

Mai întâi a fost executat Cloşca, a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare. A urmat Horea, căruia i-au dat 4 lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi călăul … i-a zdrobit pieptul şi după alte 8-9 lovituri şi-a dat sufletul. Organele interne au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile le-au fost tăiate în 4 părţi şi puse în ţeapă în cele mai importante localităţi din comitatele Alba şi Hunedoara pentru intimidarea poporului. Corpul lui Crişan a fost tratat în aceeaşi manieră.“

citiți materialul întreg aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.