O mare parte a comunității din orașul maghiar Debrecen se opune categoric unei investiții majore anunțate de guvernul de la Budapesta și o companie chineză, care vor să construiască o fabrică uriașă de baterii, transmite presa maghiară.

Localnicii reclamă faptul că investiția va avea un impact negativ major asupra apei, mediului, dar și resurselor de energie din oraș.

Miercuri, Asociaţia Forumul Civil din Debrecen a recomandat primăriei suspendarea investiţiei în fabrica chinzească de acumulatori ce ar urma să fie construită în zona industrială de sud, transmite agenția maghiară MTI.

Anunțul a fost făcut de preşedintele organizaţiei şi consilierul local Zsolt Zoárd Gondola într-o conferinţă de presă. El a spus că sondajele efectuate până acum, respectiv starea de spirit dominantă a locuitorilor oraşului indică faptul că majoritatea populaţiei se opune implementării centralei, care este considerată a fi periculoasă.

Preşedintele asociaţiei a adăugat că organizaţia a intervievat 4600 de persoane şi 72% dintre aceştia nu doresc fabrica de acumulatori; trei sferturi dintre cei care au participat la un sondaj local realizat pe internet au respins realizarea construcţiei; iar la un forum public pe care municipalitatea l-a organizat luni, peste 800 de oameni şi-au făcut auzită vocea, opunându-se investiţiei.

Mai mult: marți, la o audiere publică pe tema fabricii, mulțimea de sute de localnici l-a fluierat copios pe reprezentantul companiei chineze CATL, care venise să prezinte proiectul investiției estimate la 7,4 miliarde de euro, potrivit portalului dailynewshungary.

Noua fabrică ar urma să fie deschisă în 2025, potrivit primarului László Papp (Fidesz). (sursa)

Articolul precedentMinisterul Sănătății a aprobat peste 100 de milioane de euro pentru construirea a două secții la Oradea, anunțate inițial de Bolojan și Birta drept cel mai cel spital din Europa Centrală sau/și de Est…
Articolul următorA murit Lisa Marie Presley, unicul copil al ”Regelui” Elvis: avea 54 de ani și fusese măritată cu Michael Jackson