Invazia Ucrainei de către armata rusă vine să dea o lovitură dezbaterii, discrete, dar strategice, care îi agită pe europeni cu privire la oportunitatea penalizării investițiilor în industriile militare, notează în cronica sa Jean-Michel Bezat, jurnalist „Le Monde.”
Contrastul este izbitor. Rusia a invadat Ucraina și conduce o ofensivă militară în inima Europei, fără precedent de la cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a se asigura că vecinul său nu va trece niciodată în tabăra occidentală și mai ales pentru a redesena echilibrele geopolitice de pe Bătrânul Continent.
În același timp, din Germania până în țările scandinave, și până la Bruxelles, o serioasă dezbatere etică agită discret politicienii, cercurile financiare și experții din Comisia Europeană, deși Uniunea Europeană (UE) a decis să vândă arme către ucraineni: dacă să penalizeze sau nu investițiile în industriile de apărare?
În fața înmulțirii amenințărilor, UE caută o „busolă strategică” care să-și asigure securitatea până în 2030. A o garanta înseamnă să existe o industrie de apărare.
Totuși, ministrul francez al forțelor armate, Florence Parly, este îngrijorată de taxonomia care se pregătește la Bruxelles. Planifică să interzică accesul la finanțare „verde” companiilor care își desfășoară cel puțin 5% din activitate în producția sau vânzarea de arme și echipamente de luptă. „A spune că [ele] nu ar trebui să fie finanțate de bănci, la fel ca activitățile pornografice (!!), este șocant! „, s-a indignat ea, în iulie 2021, la Reuniunile Economice de la Aix-en-Provence.
Construirea unei Europe a apărării este un efort constant, de la realizarea unor programe majore, precum sistemul de luptă aerian al viitorului, până la negocierile privind Fondul European de Apărare. Statele Unite joacă pragmatic între diviziunile celor douăzeci și șapte de state membre UE. Susținute de primele cinci grupuri globale, toate americane, SUA reprezintă 54% din activitate și 37% din exporturile de arme. „Europa are capacitatea de a crește o treaptă de viteză, crede doamna Parly, cu condiția să nu atace, prin lege și jurisprudență, politicile în care vrem să investim ca europeni.,,
Omologul său din Letonia, Artis Pabriks, tocmai a suferit un șoc! În numele principiilor de mediu, social și de bună guvernare, o bancă suedeză a refuzat să acorde un împrumut unei companii de apărare a statului baltic, aflată totuși în prima linie a amenințării ruse.
”Oare apărarea națională nu este etică?”, se întreabă el. ”Cine finanțează industria de apărare suedeză? Marțienii?” (sursa)