Cancelarul austriac Karl Nehammer, cel care a blocat intrarea României în Schengen, a reacționat la apelurile din România de boicotare a firmelor cu acționariat austriac, susținând că astfel de demersuri ar afecta în primul rând țara noastră.

„Dăunează mai degrabă României”

Karl Nehammer s-a declarat „convins” că vetoul Austriei din Consiliul JAI care a lăsat România și Bulgaria în afara Schengen nu va avea consecințe pentru companiile austriece din cele două țări.

El a spus că un posibil boicot al companiilor austriece din România ar dăuna mai degrabă României decât Austriei, deoarece acestea aduc bani în țară și oferă locuri de muncă.

  • „Aici trebuie făcută o distincţie: una e o problemă de politică de securitate, iar cealaltă este o problemă de politică economică”, a susținut cancelarul austriac.

Cum explică discrepanța între datele privind numărul migranților

În interviul acordat postului public de televiziune, cancelarul austriac a reluat teza că din cei peste 100.000 de imigranţi sau solicitanţi de azil ajunși în Austria, 75.000 nu fuseseră înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE. El a susținut, din nou, că mulți dintre cei neînregistrați ar fi venit prin România sau Bulgaria.

„România și Bulgaria au cifre diferite. Aceste țări nici nu ar putea cunoaște numărul adevărat dacă nu înregistrează oamenii”, a explicat Nehammer discrepanța dintre datele privind migranții prezentate de guvernul austriac și de autoritățile de la București și Sofia.

El a subliniat că ridicarea dreptului de veto va fi posibilă numai atunci când România și Bulgaria vor îmbunătăți protecția la frontiere.

Întrebat de ce Austria nu a ales calea obişnuită în UE, respectiv de a căuta aliaţi în rândul celorlalte state şi de a obţine astfel schimbări, Nehammer a spus că nicio altă ţară nu are – proporţional cu populaţia sa – o presiune a migrației similare celei a Austriei.

De asemenea, Olanda a încercat de mult timp să găsească sprijin în Consiliul UE, dar nu a reuşit, iar celelalte ţări ale UE, pur şi simplu, problema a fost conştientizată altfel decât în Austria. Cum Comisia Europeană nu acţiona, trebuia să se acţioneze „în forţă” şi la nivel naţional, a susținut cancelarul.

„O insinuare absurdă”

Cancelarul Austriei a negat că în spatele votului negativ ar fi motive politice, spunând că orice legătură cu alegerile din Austria Inferioară de la finalul lunii ianuarie reprezintă „o insinuare absurdă”.

Aceasta, în condițiile în care demersul a fost interpretat drept un sprijin în alegerile din ianuarie pentru ÖVP, partidul pe care îl conduce.

Reamintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată. Austria a reușit să blocheze joi o decizie favorabilă în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”. În timp ce România și Bulgaria au rămas în afara Schengen, Croația a fost acceptată, prin votul dat joi în Consiliul JAI, astfel că această țară va intra în Schengen din 1 ianuarie 2023.

Austria a invocat numărul mare al migranților ilegali care ajung în această țară, una dintre rute fiind România, cifre contrazise de autoritățile de la București.

După decizia Austriei, pe rețelele sociale au început să apară apeluri către români de a boicota băncile și companiile cu capital austriac din România, astfel de mesaje fiind lansate inclusiv de către politicieni.

Clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunțat încă de joi că își va închide conturile la Raiffeisen Bank, că nu va mai alimenta de la OMV și că nu va mai organiza tabăra de vară în munții Austriei din cauza „atitudinii dezgustătoare a Austriei”. Tot joi seară au început să apară și poze cu supermarketuri care scot produse Red Bull și Pfanner de pe rafturi.

O reacție rapidă a avut-o și unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, Dimitrie Muscă. El a declarat joi pentru Agerpres că a dispus închiderea tuturor conturilor firmelor sale la băncile austriece, ca semn de protest faţă de poziţia Austriei.

De asemenea, ministrul Turismului Daniel Cadariu le-a sugerat românilor să nu mai aleagă această țară pentru a merge la schi în vacanța de iarnă. (sursa)

Articolul precedentUnul dintre românii blocaţi pe aeroport în Anglia și-a rupt pașaportul de nervi (VIDEO)
Articolul următorMarcel Ciolacu: ‘Dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu, când Austria solicită să aibă şefia OSCE, ca România să nu folosească acelaşi drept de veto’