Am aflat târziu şi nu am putut parcurge proceduri de confirmare,” spunea ieri primul ministru Ludovic Orban, încercând să explice de ce țara noastră nu este prezentă la – foarte probabil, unul dintre cele mai importante evenimente ale anului la nivel global. Spunem foarte doar pentru că e încă Ianuarie și nu știm ce va fi în viitor, dar acest Forum este cel mai important eveniment internațional și discută și ia decizii nu doar pentru acest an ci pentru acest DECENIU! Dar guvernul Orban nu a știut.

Așa e! Forumul Economic Mondial de la Davos nu este decât la ediția cu numărul cincizeci (50!). Nu avea guvernul Orban cum să știe, nici dacă ar fi fost interesat să ne reprezinte și pe noi la întâlnirea elitelor globale, acolo unde toate guvernele se înghesuie să fie reprezentate pentru că, ne place sau nu, acolo se întâlnește banul cu puterea politică, acolo se pot crea contacte de o valoare imensă, acolo se pot atrage investitori pentru proiecte de infrastructură sau pentru noi locuri de muncă, acolo se pot negocia – la un pahar cu șampanie, dobânzi mai bune pentru România, nu ca și cele de acum! Acolo se duc nu doar toți cei care contează ci, mai ales, toți care au habar.

Desigur, sunt și cei care, într-un mod foarte public – precum Boris Johnson acum, sau Donald Trump anul trecut, anunță că nu participă, doar că acolo anunțul absenței echivalează ca impact cu prezența! Nu e cazul guvernului nostru, să nu ne amăgim. Ai noștri pur și simplu nu știau. Nu știau nici în toamna lui 2019, când au preluat puterea, nici în primăvara lui 2019 când anunțau că nu se mai poate cu PSD și sunt pregătiți să ia puterea.

Și mai este o problemă. Cum scriam la început, acolo se iau și se anunță decizii pentru întregul deceniu, pentru anii ’20 ai secolului nostru, nu doar pentru 2020. Iar una dintre ele se referă la reforma sistemului capitalist, la orientarea acestuia – și a marilor companii, de la acționari către angajați și comunitate – inclusiv plata impozitelor corporațiilor ACOLO unde realizează profitul, la modificarea structurii economiei în ansamblu (!!) pentru a integra în tot ce facem și efectele schimbărilor climatice.

Bogații și puternicii planetei preferă să înțeleagă, totuși – sau măcar în parte, mesajul oamenilor ieșiți pe străzi la Paris sau la Bruxelles, în Chile, Liban, Irak sau Hong Kong și pregătesc măsuri care să mai reducă din inegalități, care să facă iarăși capitalismul atractiv, care să protejeze și economia dar și planeta. Cum va decide guvernul Orban ORICE dacă noi nu participăm, dacă noi suntem pe lângă direcția pe care o ia lumea? Cum ne vom integra noi în tendințele globale dacă noi nu știm de ele? Vom citi în ziare?

Nu. Guvernul nostru nu se ocupă cu așa ceva. Noi suntem cu două tururi, noi suntem cu anticipatele. Și până la urmă, dată fiind totuși calitatea intelectuală cel puțin percepută și vizibilă public a domnului Ludovic Orban, ce putea domnia sa realiza acolo? Eventual să le cânte la chitară.

Doar spre comparație, primul ministru bulgar Boiko Borissov se află la Davos și după abia o zi adună, nu fără un pic de fală, întâlniri după întâlniri…

POST SCRIPTUM

În toamnă are loc inaugurarea Expoziției Mondiale din Dubai! Are loc o dată la cinci ani, aproape toate țările de pe planetă participă și se prezintă în fața lumii cu tot ce au mai bun, cu tot ce vor să promoveze la nivel mondial ȘI cu contribuțiile proprii la discuțiile globale! România are deja – poate celalălalt guvern va fi primit invitația, un pavilion! Indiferent cine va conduce țara atunci – și n-am vrea să profețim, ar fi bine să participe.

Articolul precedentGlonțul care nu a mai venit.
Articolul următorCe să învețe Bucureștiul de la Ilie Bolojan? Lauda de sine!