Într-o conferință de presă susținută azi la sediul PSD Bihor, Florian Sîrca, vicepreședinte al organizației, a revenit cu precizări referitoare la cazurile unor orădeni afectați de hotărârea 896/2020 a Consiliului Local privind stabilirea impozitelor, taxelor și tarifelor locale în Oradea, prin trecerea unor terenuri arabile din intravilanul orașului în categoria curs-construcții, ceea ce a condus la majorarea chiar și de patru ori a impozitelor plătite. În luna mai, cu ocazia unei alte conferințe de presă, Florian Sîrca reclama încălcarea, de către Primăria Oradea, a mai multor legi!

De fapt, spune vicepreședintele PSD Bihor, trecerea terenurilor forțată de Primărie, pentru majorarea taxelor, nu se poate face, din oficiu, ci doar ca urmare a demersului capului gospodăriei, conform legii.

Alături de cetățenii afectați, Sîrca a inițiat mai multe demersuri, atât la Prefectura Bihor cât și la Avocatul Poporului.

Conform datelor prezentate azi, Instituția Prefectului a informat că nu s-a constat încălcarea legii! Mai mult, Prefectura a transmis în răspuns și o hotărâre judecătorească care, la acea dată, era deja casată! Astfel, Florian Sîrca acuză Prefectura de minciună!


Conferința de presă poate fi urmărită aici.


De fapt, există două sentințe definitive emise de către Tribunalul Bihor prin care se constată nulitatea unor articole din Hotărârea de Consiliu Local și se dispune reîncadrarea terenurilor încadrate ABUZIV la curs-construcții la terenuri arabile, așa cum erau anterior, DAR și restituirea sumelor de bani încasate nelegate de către Primăria Oradea!

Este o situația care nu ar trebui acceptată și tolerată de nimeni – a spus Florian Sîrca.

Florian Sîrca a anunțat că a transmis noi sesizări către Prefectură, Primăria Oradea, Camera de Conturi Bihor dar și Comisiei de Abuzuri din Parlament.

Vicepreședintele PSD Bihor cere Primăriei Oradea să nu se substituie legiuitorilor, un fapt ilegal, și să aplice deciziile instanțelor, despăgubind urgent orădenii afectați. Îi vom îndruma pe toți orădenii care se află în astfel de situații, a mai precizat acesta.

Dacă în 2023 orădenii afectați vor fi impozitați conform unei Hotărâri a Consiliului Local a cărei nulitate a fost constatată în Instanță, instituțiile și persoanele care vor duce la îndeplinire aceste decizii se vor face vinovate de abuz în serviciu!

De asemenea, el acuză Prefectura Bihor – care ar trebui să fie garant al respectării legii, de faptul că a încercat să acopere ilegalitățile comise de către Primărie, transmițând ca răspuns orădenilor păgubiți o hotărâre judecătorească deja casată! Liderul social democrat a precizat că, în funcție de faptele constatate, PSD Bihor ar putea cere demisia prefectului Dumitru Țiplea.

Va veni și vremea bilanțului acestei administrații, a spus Florian Sîrca, iar acest bilanț va fi făcut de orădeni. Primăria Oradea are o obligație de moralitate de a lucra pentru binele comun numai cu respectarea legii. Altfel, a spus Sîrca, binele comun se va transforma în rău comun.

Articolul precedentPrognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. ANM anunță ploi în toată țara
Articolul următorCunoscută pentru calitatea proastă a lucrărilor efectuate, Primăria Oradea lovește din nou! Cetățenii din Nufărul sunt revoltați