Într-un clip video postat pe facebook, deputatul bihorean Ioan Mang vorbește despre proiectul de lege – aflat în dezbaterea Camerei Deputaților și printre ai cărui inițiatori se află – cu privire la combaterea fenomenului deepfake, prin care, cu ajutorul inteligenței artificiale, anumite persoane transmit mesaje promoționale, folosind imaginea și vocea unor celebrități sau lideri politici, menite a-i convinge pe privitori, de cele mai multe ori, să cumpere ceva, în mod înșelător!

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea difuzării oricărui conţinut vizual şi/sau audiu generat sau manipulat, prin utilizarea tehnologiei în contextul fenomenului deepfake, cu scopul inducerii în eroare a opiniei publice cu privire la autenticitatea mesajului transmis.

Deputatul bihorean se arată surprins de opziția unor lideri USR în cadrul acestor dezbateri, suspicionând faptul că opoziția useriștilor ar putea fi motivată chiar de dorința lor de a folosi, probabil, videoclipuri deepfake în cadrul campaniilor electorale din acest an.

Amenzi de până la 200.000 de lei și pedeapsă cu închisoarea pentru cei care realizează clipuri video fake cu chipul unor personalități. Legea DeepFake, dezbătută în Parlament

Parlamentarii au dezbătut în Camera Deputaţilor legea DeepFake. Un vot această lege se va da săptămâna viitoare.


citește și: Imagini pornografice cu Taylor Swift s-au viralizat pe X. S-a sesizat și Casa Albă


Potrivit proiectului pentru legea DeepFake, oricine realizează astfel de materiale video sau audio şi nu precizează ca este vorba despre un fals, riscă amenzi uriaşe, între 10.000 şi 200.000 de lei, dar și pedeapsa cu închisoarea de până la 2 ani.

În ultimele săptămâni mai multe astfel de înşelătorii cu politicieni, jurnalişti sau şefi de instituţii au apărut în mediul online. (sursa)

Articolul precedentCiolacu. Guvernul va folosi un singur brand: Dacia
Articolul următorUDMR vrea ca mandatele aleșilor locali să fie mai lungi. Cum își justifică solicitarea