UDMR a depus o iniţiativă legislativă prin care propune modificarea duratei mandatelor aleşilor locali de la patru la cinci ani.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat că propunerea serveşte la dezvoltarea localităţilor, dar şi la stabilitatea politică.

”În calitate de ministru al Dezvoltării am văzut timpul necesar pentru a planifica pe termen mediu şi lung proiecte de dezvoltare, pentru a identifica sursele de finanţare externe sau guvernamentale şi pentru a finaliza aceste proiecte. Cu această modificare legislativă încurajăm planificarea pe termen mediu şi lung şi încurajăm şi dezvoltarea localităţilor. Este nevoie de stabilitate politică în România şi trebuie creat cadrul legal care încurajează nu doar viziunea pe termen scurt”, a explicat fostul ministru al Dezvoltării.

Proiectul de lege al UDMR prevede un mandat de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali şi judeţeni, respectiv pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene.

Cseke Attila a adăugat că finanţările europene sunt făcute pe perioade de 7 ani, iar noua propunere a UDMR ar corela acest ciclu mai lung, de 7 ani, cu mandatele aleşilor locali.

Senatorul UDMR a menţionat că în mai multe state membre ale Uniunii Europene, cum sunt Franţa, Germania sau Austria, aleşii locali au un mandat de 5 sau chiar de 7-8 ani.

Propunerea UDMR vizează mandatele aleşilor locali după alegerile din acest an şi nu ar prelungi mandatele aleşilor în funcţie.

Propunerea va fi dezbătută de cele două Camere ale Parlamentului şi poate intra în vigoare după un vot favorabil. (sursa)

Articolul precedentIoan Mang: Trebuie să combatem fenomenul deepfake! E ciudat cum USR se opune… (VIDEO)
Articolul următorCioloș a fost avertizat că dacă va lista Roșia Montană la UNESCO va vulnerabiliza România în procesul cu Gabriel Resources. Și totuși a făcut-o, în ultimele zile ca premier