O nouă MINCIUNĂ ordinară! Cîţu susţinea că 1,3 milioane de români s-au întors în ţară în 2020 şi au găsit locuri de muncă în domeniul IT. Asta după ce colegul său, penelist, de dreapta, dar mufat la bani publici, Rareș Bogdan adică, spunea că vin ca să ne dea covid și că o bună parte dintre ei s-ar ocupa cu prostituția!

La finele anului trecut, Guvernul Cîțu a revizuit estimările pentru 2021 și a stablit un contingent mai mic, de 25.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă. După cum a relatat Profit.ro, Executivul pregătise majorarea cu 10.000 a contingentului de lucrători străini, dar acum, conform ultimei hotărâri pregătite în acest scop, guvernanții pregătesc dublarea avizelor acordate muncitorilor străini, pe fondul unei crize de personal pe piața internă, relevă date analizate de Profit.ro.

De ce este important: Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam. Un astfel de caz a fost prezentat de Profit.ro încă din 2016, când un hotel din Poiana Brașov a recrutat angajați din Filipine.

Profit.ro a relatat că, în plin sezon estival, angajatorii din industria HoReCa întâmpină în continuare greutăți când vine vorba de recrutare.

Criza forței de muncă se resimte tot mai mult în toată țara. În timp ce zeci de mii de muncitori din Asia vin în România și sunt de mare ajutor în special în sezonul estival, lucrătorii români calificați migrează spre Occident. Astfel conform Prima TV, mare parte din personalul unui restaurant din Suceava a ajuns să fie format din tineri bengalezi.

Ce s-a întâmplat cu milionul de români veniți anul trecut din diaspora? Sindicatele spun că au plecat înapoi și dau vina pe autorități

În urmă cu un an, peste un milion de concetățeni luau cu asalt granițele țării, după ce statele occidentale au introdus restricții ca urmare a COVID-19. Autoritățile au promis măsuri pentru a-i păstra acasă și a rezolva astfel o mare problemă: deficitul forței de muncă. Măsurile nu au mai venit, românii s-au întors în Occident, criza forței de muncă persistă.

În data de 4 mai 2020, Ludovic Orban, la acel moment premier, anunța că 1.279.000 de cetăţeni români s-au întors din țări europene.

Pe de o parte, autoritățile erau îngrijorate că aceștia aduc cu ei virusul, pe de altă parte patronatele erau bucuroase că astfel este rezolvată criza de forță de muncă prin care trecea România de câțiva ani.

Deși autoritățile au promis măsuri pentru integrarea rapidă a lor în economie, acestea nu au mai venit. Milionul de români reveniți nu apare în statisticile privind munca, sindicaliștii spun că majoritatea lor au plecat înapoi la lucru în Vest, în vreme ce patronatele se plâng că există în continuare o criză de personal în domenii precum construcțiile.

Soluțiile nu au mai venit

Soluțiile promise de autorități nu au mai venit, iar sindicatele spun că astfel majoritatea celor veniți au plecat înapoi în Occident, odată ce granițele s-au redeschis. Mai întâi fermierii din Germania au avut nevoie de forță de muncă la cules de sparanghel.  De asemenea, a existat cerere mare pentru asistență socială și îngrijire de bătrâni, în țări precum Austria. 

Concomitent, presa internațioanală a început să prezinte, tot anul trecut, condițiile improprii în care lucrau românii din abatoarele germane în pandemie.

Bogdan Hossu, liderul confederației sindicale Cartel Alfa, estimează că 800.000 de muncitori au plecat înapoi.

„Ei veniseră pentru că din cauza pandemiei se închiseseră locurile lor de muncă și nu voiau să rămână deconectați de țară, izolați. Practic, din milionul venit s-au returnat în proporție de 80%. Deci 800.000 au plecat înapoi”, a declarat, pentru Libertatea, Bogdan Hossu.

Articolul precedent10 august, trei ani mai târziu. Suntem sub un guvern care ascunde numărul de morți. E bine…
Articolul următorPNL duce acum între buci acel morcov din care a mușcat cu frenezie pe vremea cînd schimba rețete de îngrășat cu ”statul de drept”…