Într-o interpelare depusă de curând la Parlament, senatorul bihorean Florian Bodog i-a solicitat ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să spună ce se va întâmpla cu milioanele de doze de vaccin contractate de către guvernele anterioare, care nu au ajuns încă în țară și, mai ales, cu restul de plată, dat fiind că, practic, vaccinarea anti COVID, ca și campanie majoră, este închisă la această oră.
De asemenea, într-o declarație politică susținută la Senat, fostul ministru bihorean al Sănătății a vorbit despre despre ”modul iresponsabil în care autoritățile statului român au înțeles să acționeze timp de doi ani în gestionarea crizei sanitare.”
Contactat de BihorNews.ro pentru a da detalii privind acest subiect, senatorul Florian Bodog a spus că ministrul Rafila are acum ocazia de a face lumină cu privire la acțiunile predecesorilor săi, miniștrii USR Voiculescu și Mihăila, și că răspunderea pentru irosirea banilor publici, care nu a fost altceva decât o mare “afacere”, un tun financiar de peste 1 miliard de euro, le aparține în totalitate acestora!
Iată ce a declarat Florian Bodog:
”Eu am câteva întrebări și pentru “fantasticii” Cîțu, pentru Barna și Mihăilă legate de achiziția “fantastică” de vaccinuri COVID cu mult peste necesarul României.
- De ce au aprobat ultima achiziție de 39 de milioane de doze, din Mai 2021, într-un moment în care România avea deja contractate de 3 ori mai multe doze decât era nevoie pentru atingerea țintei de vaccinare stabilită de guvern?
Ultima cantitate a fost contractată în baza unui Memorandum asumat de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă și de vicepremierul Dan Barna, ambii de la USR, dar și de premierul Florin Cîțu de la PNL, prin care s-a aprobat noul contract cu Pfizer pentru achiziția de 39 de milioane de doze, pentru anii 2022 și 2023.
În momentul încheierii noului contract, România a contractat deja 56 de milioane de doze, care ar fi ajuns pentru vaccinarea completă + booster pentru atingerea țintei propuse de guvern.
De reținut, însă, că în mai 2021, nu apăruseră noile tulpini și nu se discuta nici despre necesitatea unei doze booster, nici despre extinderea vaccinării la persoanele sub 18 ani!
Prin urmare, prin noul contract semnat în mai 2021 s-a făcut o achiziție absolut inutilă, a unui număr uriaș de 39 de milioane de doze, la un preț mai mare decât în contractul anterior (19,5 euro/doză), existând deja date clare care arătau că România NU va putea utiliza aceste doze înainte de a expira. Valoarea contractului a fost de 747.630.000 euro!
- Care au fost argumentele medicale și științifice pe care și-au fundamentat o astfel de achiziție inutilă?
Pentru a se consuma toate dozele achiziționate sub semnătura celor trei, cei 70% dintre români vizați de campania de vaccinare ar fi trebuit să se vaccineze de 6 ori!
- Cum consideră că ar trebui să răspundă pentru faptul că sub semnătura lor, România irosește trei sferturi de miliard de euro?
Din momentul aprobării vaccinurilor COVID la nivelul UE, România a contractat 95,4 milioane de doze. Cu aceste doze s-ar fi asigurat schema completă de vaccinare pentru 51 de milioane de persoane, deci de mai mult de trei ori decât ținta propusă de Guvern de 15 milioane de persoane.
- Ce cred oare Cîțu, Barna și Mihăilă că ar trebui să facă statul român cu aceste 65 de milioane de doze achiziționate? Cum ar trebui să le folosească? Și asta în condițiile în care în luna februarie 2022, Valeriu Gheorghiță anunța că România trebuie să distrugă 1 milion de doze expirate, iar la începutul lunii aprilie, Ministrul Sănătății, prof. Alexandru Rafila, a anunțat că alte 2 milioane de doze au expirat, arătând că, din cauza eficienței mai scăzute a vaccinurilor față de noile tulpini România nu mai găsește nici măcar unde să doneze acest surplus. În momentul de față, furnizorii de vaccinuri mai trebuie să livreze în România încă 65 de milioane de doze.
- Ținând cont de realitatea din România, de ce nu au refuzat intrarea în contractul negociat de Comisia Europeană? Sau ce demersuri au făcut pe lângă Comisie pentru a suspenda aceste contracte?
România nu putea schimba numărul de doze stabilit la nivelul Comisiei Europene, după criteriul populației statelor membre, dar putea refuza intrarea în contract!
Este foarte grav că România nu poate rezilia contractul decât cu plata unor penalități uriașe, care ar ajunge la o valoare mai mare decât suma angajată deja. Este însă și mai grav că demnitarii statului român și-au bătut joc de banii publici. Guvernul PNL+USR ar fi putut evita risipa aberantă a trei sferturi de miliard de euro și nu a făcut-o!
Este o mare bătaie de joc față de banii românilor la care sunt părtași în egală măsură toți miniștrii Cabinetului Cîțu! Cei care se erijau în apărătorii banului public s-au dovedit a fi cei mai mari risipitori. Și-au bătut joc de munca a milioane de români care au contribuit cu taxe la buget.”