Într-o declarație politică susținută în această săptămână în Parlament, senatorul bihorean Florian Bodog a vorbit despre despre ”modul iresponsabil în care autoritățile statului român au înțeles să acționeze timp de doi ani în gestionarea crizei sanitare.”

La fel ca și dumneavoastră, a spus fostul ministru al Sănătății, am fost de-a dreptul uluit, ca să nu spun siderat, când am citit nota de informare a Guvernului privind numărul vaccinurilor coronavirus cumpărate de România de la debutul pandemiei, prețul acestora și modalitatea de utilizare! După ce am parcurs acest document mi-am dat seama că sub pretextul binelui public, guvernanții de “dreapta” conduși de Iohannis, Orban și Cîțu nu au făcut altceva decât să irosească banii românilor!

Modul cum au gestionat situația și aceste achiziții ”strategice” nu are nimic de-a face cu interesul public sau cu sănătatea publică. Pur și simplu, este un furt, un jaf la drumul mare! Toți cei care au avut până acum vreun dubiu asupra intențiilor “autorităților” s-au putut convinge acum că marea campanie de vaccinare a populației derulată începând din Decembrie 2020 nu a fost altceva decât o mare “afacere”, un tun financiar de peste 1 miliard de euro. 

Fără să intru în prea multe detalii pentru că probabil le cunoașteți deja și dumneavoastră, vreau să vă spun că România a semnat că va cumpăra peste 80 de milioane de doze de vaccinuri coronavirus până în anul 2023. Nota de plată pentru această achiziție este mai mare de 1 miliard de euro: 6.032.660.377 de lei. Da, da, ați citit bine: 6 miliarde de lei! 

Problema este că majoritatea dozelor de vaccin (47.912.039 de doze) încă nici nu au ajuns în România, în condițiile în care centrele de vaccinare deja fie s-au închis, fie se închid în zilele următoare din cauza numărul redus al românilor care decid să se vaccineze. În ultima săptămână, de exemplu, s-au vaccinat mai puțin de 14.000 de români, adică mai puțin de 2.000 de vaccinuri pe zi. Se pune întrebarea: ce vom face cu restul de 47 de milioane de vaccinuri, când nu am fost în stare să utilizăm nici 17?

Pentru că din dozele care au ajuns în România, conform informării Guvernului, au fost folosite doar 16.752.049! Adică opt din 10 doze de vaccin care trebuie plătite de România sunt fie nefolosite (sunt în stocuri sau urmează să fie livrate), fie au expirat, unele au fost donate și altele au fost revândute. 

Când citești astfel de informări, nu ai cum să nu te îndoiești de onestitatea și corectitudinea guvernelor Orban și Cîțu! Oare de ce au achiziționat o cantitate de vaccin mult peste ceea ce era necesar? Au acționat din prostie, din necunoștință, din rea voință sau la ordinul “marilor” puteri, nici nu contează. Vaccinarea anti-COVID în România este o politică publică eșuată. Este o afacere păguboasă pentru cumpărător (statul român), dar extrem de profitabilă pentru vânzători. Și pentru intermediari. 

Orban și Cîțu au irosit banii românilor, iar miniștrii USR de la Sănătate nu au îndrăznit să se opună, deși devenise clar pentru toată lumea, inclusiv pentru mințile întunecate din fostele guverne PNL-USR, că românii sunt rezervați la vaccinarea COVID. Iohannis, Orban, Cîțu, Voiculescu, Mihăilă, Arafat și Gheorghiță au irosit peste 1 miliard de euro pentru a cumpăra vaccinuri cu mult peste numărul necesar, chiar și pentru rată de vaccinare 100%. Cu această sumă puteam acoperi toate măsurile sociale propuse acum de PSD și încă mai rămâneau bani! (sursa)

De asemenea, Florian Bodog a adresat și o întrebare către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, căruia i-a cerut să prezinte informații despre persoanele, data și baza pe care au decis achiziționarea celor 80 de milioane de doze de vaccin, cât din suma totală a fost achitată și ce se va întâmpla cu restul dozelor contractate, dar și cu restul de plată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.